Élisabeth Louise Vigée Le Brun

Av: Sara Åkerlund
Élisabeth Louise Vigée Le Brun föddes den 16 april 1755 i paris och dog sedan den 30 mars 1842 i Louveciennes, hon blev 86 år gammal. Élisabeth var framför allt porträtt målare och målad för den (på den tiden) franska drottningen Mari Antoinette.

Hennes mamma var frisör och pappa en målare.


Élisabeth lärde sig måla från hennes pappa som dog när hon var tolv år gammal. Hennes moder gifte om sig med en rik juvelerare vid namn Jacques-François Le Sèvre, och kort därefter flyttade familjen till Rue Saint-Honoré, nära Palais Royal. Tack vare den franska revolutionen var hon tvungen att flytta iväg från Frankrike och var därför verksam i hoven Italien, Ryssland och England men efteråt återvände hon till sitt hemland och bosatte sig åter 1809.

Hon lämnade efter sig minst 860 målningar varav 660 var porträtt, resten landskap. Dessa målningar kan hittas i stora museum över hela världen


Hennes tavlor är oftast klassade i stilen av rokoko även om många antyder att hon efter tog av en mer ”neoclassical stile”. Detta kan stämma eftersom att istorsätt alla hennes portätt visar klänningar av denna stil men varje avbildning av Mari Antoinette är av full rokoko i både stil och färg val.Min bildanalys

För min bildannalys valde ett porträtt som jag tyvärr inte kunde hitta någon ofisiel tittel till.

Det är ett porträtt av Mari Antoinette och hennes barn. Jag valde denna bilden för att den visar en vackrare sida av en kvinna vi känner till som en hemske människa. Denna bild föreställer Marie Antoinette sittandes med fötterna på en kudde, på hennes högra sida står hennes dotter och ( vad jag antar) äldsta barn och kramar hennes arm. Hennes son står vid vad jag antar är en baby säng som antagligen tillhör hennes yngsta barns som hon håller i famnen.


Från vad jag kunde hitta på sidan apollo så var detta en målning som var menad för att visa folket av Frankrike vilken underbar drottning hon egentligen var.


Tavla som är avbildat i ett mörkare rum, troligtvis barnkammaren, är målad i Rokoko stil någonting Élisabeth var känd för att göra med sina avbildningar av drottningen. Bilden ger än en viss medkänsla för henne antagligen pågrund av en föräldrarinstingt som jag personligen tror de var ute efter.

Ljuset är satt från vänster något som man ser i nästan alla hennes porträtt och hon följer regeln av tredjedelar hyfsat väl men jag tycker att ljuset lyser upp de Mari och hennes döttrar för mycket och sonen för lite. Pågrund av hans mycket mörkare färgskala får det en att fokusera på de tre och knappt märka att han är där.


Detaljerna på kläderna, matta och kudden är mycket fina och väl gjorda och man kan till och med skilja på de olika tygerna som använts för deras kläder.


Mina källor för detta har varit Wikipedia och Appolo the internacional art magazine.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag är det den 24 november och jag är klar med skissen av min varg och har börjat med linjerna i svart. Pennan jag använder är underbar, jag älskar den. 

Jag bestämde mig för att ge den ett öga i pannan och göra pälsen bli till löv och sedan fjädrar i en drömfångare i mitten. 

Jag ville att denna bilden skulle repesentera vargarnas utrotning och att drömfångaren representerar dess dröm att änengång bli en del av det vanliga djurlivet. 

Likes

Comments

Hej! V.46 den 17-11.

Jag bestämde mig för att strunta i uglan och göra en varg istället i en doodle style. Stilen är väldigt cool men den tar lång tid att göra.

Jag hadde mycket problem med att få det symmetriskt men jag blev nöjd med det jag fick hitttils.

Jag har bara använt blyerts hitt intils men jag planerar att använda en svart penna för attfylla i mönstret och alla linjer. Baii! ~<3

Likes

Comments

HELLO!

Det är den 10-11/16 och jag känner mig klar med mitt andra projekt, sport. Denna lektionen skissade jag lite på tornugglor, jag tängte att det skulle bli motivet av mitt nästa projekt med temat natur. Jag vet inte exakt vad det ska vara en men nästa lektion måste jag jobba med en konstnär Louise Elisabeth (insert konstigt efternamn här).

Jag tycker att skälva skissningen gick bra även om det inte resultatet blev som jag hoppats. Jag har lärt mig mycket om formen på deras huvuden och hur vingarna fungerar och är uppbygda.

Jag gjorde inte så mycket detalj eftersom att uglans fjädrar är väldigt detaljerade och det var inte ricktigt det jag ville fokusera på idag, jag ville häldre öva på dess form.

Baiii!

Likes

Comments

Det har inte hänt så jätte mycket. Jag holler fortfarande på med temat sport men komer efter det göra natur, jag har redan en idé för det! Jag har svårigheter med att få färgen från pennorna att smälta ihop men jag gjorde mitt bästa för att få det att se så bra ut som möjligt. 

Nästa gånh hoppas jag att kuna bli klar, göra lite final touches men om jag har otur måste jag göra backrunden :(. Hoppas jag slipper BAII!!

Likes

Comments

​idag är det den 20-10 och jag har bara färjlagt och skuggat. Det var svårt att göra handen och jag är inte så nöjd med den men tröjan blev helt okej. 

Nästa gång ska jag göra basketbollen och det kommer bli väldigt svårt jag vet inte riktigt hur jag ska göra det. Är lite stressad så detta blir allt, Baii!!

Likes

Comments

​dena gången kar jag kommit långt! Jag fick bilden förstorad och kalkerade den så nu är den på ett A3. Efter det ritade jag ut outlines i svart och använde vanliga färgpennor (som en blyertspenna fast med färg :P ) jag är inte så jätte nöjd med min lineart eftersom att jag "accidentally smuched it". Det blev helt okej dock så jag är klad ^^

Jag är nöjd med skinet jag fick på håret och jag tror att färgerna jag valde kommer se bra ut, jag är dock orolig för de stora ytorna och att färgen antagligen kommer bli väldigt ogämn. Det var allt för mig denna gången, BAIII!!

Likes

Comments

Min fösta uppgift är att skapa något med temat sport. Jag tängte direkt på att göra något basket eftersom att jag nyligen kollat klart på första sesongen. Jag tängte att det skulle vara en peson (anime style) som dunkar en basketboll i basketkorgen och är glad över det. Jag tängte att jag skulle utmana migskälv och måla med färg på typ ett A3. För att ge mer känsla i bilden tänkte jag att hans hand och bollen skulle vara i 3D och stå ut en bit från bilden.

Likes

Comments

Heej! Jag heter Sara, jag går i 9A (den bästa) och detta är min blog. Här kommer jag lägga upp bilder på mina arbeten i bildsalen och och skriva om hur arbetet gåt på lektionerna. Våra teman denna terminen är natur, identitet och sport! Detta är en bild på min mapp som jag gjorde med vattenfärg!

Likes

Comments