Hej allihopa hemma i snön! dagarna rinner iväg och nu är det inte alls långt kvar tills vi också kommer hem och fryser i Sveriges härliga vinter, men än har vi lite saker kvar att uppleva. Just nu befinner vi oss i Hamilton där vi kommer vara i 7 dagar och bara låta tiden gå tills det är dags för de sista upplevelserna uppe i Auckland, som kommer vara våran sista destination. Men innan vi kom till Hamilton var vi i Waitomo där lysmaskgrottorna finns och självklart gjorde vi ett besök där.

Kort om vad vi lärde oss om dessa lysmaskar är att de gillar tysta fuktiga miljöerna så vi försökte att låta så lite som möjligt så de kunde fortsätta få ha det som de vill. Som ni ser så hänger lysmaskarna i taket och där spenderar de mesta delen av sitt liv innan de blir en puppa, lyset de producerar lockar till sig de kryp som finns i grottan och som sedan kommer fastnar i deras födotrådar som hänger ner, ungefär samma funktion som spindlar har med sitt nät. Efter att de har varit i sin puppa kommer de ut och ser i princip ut som en mygga på steroider, denna mygga kommer leva i 3-4 dagar innan den dör och förhoppningsvis har den då hunnit lägga några ägg på den tiden, och kort och gott är det ungefär så en lysmasks liv ser ut.

Fantastiskt duktiga guider som väl informerade oss om hur maorierna upptäckte och använde sig av grottan och även om lysmaskarna där, på maori språket så översätts lyssmask till stjärnorna över vattnet. Och än en gång bevisade vi hur mogna vi är då han beskriv en stalagmit som svampbob och vi skrattade, då han senare säger trodde det skulle vara barna som skulle skratta och inte de vuxna ( bara för att vi har mer humor än barn ) vi är iallafall otroligt nöjda med detta besök har absolut vart ett av de bästa på hela resan, rekommenderar verkligen att man besöker detta om man någon gång får chansen. Ni få ha det så bra där hemma i kylan så hörs vi när vi hörs, puss och kram!

( då man inte fick ta bilder där inne har vi lånat en från Google så ni också kan få se hur vackert det var )

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej igen allihopa! idag var det sista dagen här i Rotorua, och även denna dag har spenderats på bästa sätt då vi besökte en liten djurpark samt även gick i en stadspark där fanns flertal heta källor och gejsrar. Vi kan börja med djurparken där vi fick bocka av ännu ett djur från 'velat se'-listan, vilket är kiwin, och genom att betala lite extra inträde fick man en guidad tur där man såg hur uppfödningsprocessen samt hur matningen går till, eller ja vad födan består av mer. Den summan man betalade extra gick till deras uppfödnings program de har på zoo't vilket är underbart bra då kiwin har en mycket liten chans att överleva i det vilda efter att vesslan fördes in i landet, bara 5% klarar sig till vuxen ålder.

Turen var mycket välinformerat och intressant och som en liten bonus hade vi även turen att få se en lite kiwi kyckling som var på väg att kläckas samt en som kläckts igår. Den guidade turen avslutades i en nattanläggning där man fick se unga och fullvuxna kiwis springa runt i en inglasad liten anläggning, måste säga att de är väldigt fascinerande djur, som är mycket större än vad man tror, vi är så otroligt nöjda att vi äntligen fått se dem på riktigt och nära håll.

Denna lilla park hade även flera av Nya Zealands endemiska fågel arter, en reptilavdelning med otroligt fina ödlor, både endemiska samt även några andra ödlor som vi tror är dit tagna för turismens skull. Det roligaste med alla fåglar var att vi redan hunnit fått se majoriteten av dem i det vilda, och utav de ödlor vi så kände vi igen nästan alla, Mikaela fick även en ny favorit ödla/fotomodell vilket är Nya Zealands tuatara som är otroligt vacker med sitt unika utseende och täckning (plus att den är lätt att jobba med då den är duktig på att sitta still)

Fanns även några fiskdammar med änder och olika laxfiskar men där var det absolut inget nytt, men i det stora hela är vi båda super nöjd med detta besök och hoppas de snart kommer en vändning så Kiwin slipper vesslan i det vilda och därför kan leva och frodas som de gjorde förr.

På vägen hem från parken, som låg 5km, passade vi på att gå igenom en stadspark som vi la märke till på vägen till djurparken, det som fick oss nyfikna var det faktum att det rök bakom träd och buskar så självklart var vi tvungna att ta ett 'snabbt' stopp där innan vi gick hem. Det visade sig att man byggt stadsparken på ett område där gejsrar och varma källor ständigt dyker upp, för er som inte vet vad en gejser eller en varm källa är så är det en plats där vatten som värmts upp i jordens inre, skillnaden mellan de båda är att en gejser kokar medan en varm källa bara är en plats med varmt vatten. Dessa hittas oftast där någon slags vulkanisk aktivitet förekommer och då Rotorua är en del av ett vulkaniskt området som sträcker sig mellan kusten till centrala delarna av nordön så är det inte så förvånade att vi fick uppleva dessa.

Var dock roligt att stöta på det utan planering och att man kunde gå fritt runt alla källor om man ville, tänk vad lite nyfikenhet kan vara nyttigt ibland! Dock så luktade det inge vidare vid källorna/gejsrarna, så efter cirka en timme stapplade vi hemåt på trötta ben.

Imorgon bär det av till lysmask-grottorna i Waitomo så blir att gå upp tidigt och göra oss redo. Hoppas ni har det bäst och var glada att ni slipper doften av vätesulfit i era kläder, bränna er och värst av allt gå och njuta i den varma solen! ;D PUSS & KRAM! Snart är vi hemma igen (suck).

Likes

Comments

Hej på er! Har fått höra från många håll att det nu äntligen kommit snö hemma och med eran snö kom vårat solsken, som ni kanske ser brände sig både jag och Sara oss någorlunda redan igår när vi väntade på bussen, främst jag för att jag är envis och dum, men vi hoppas iallafall att ni har det bra där hemma ändå trots kylan.

Idag tog vi en sovmorgon då jag inte kände mig så jättebra, så efter en lång och lugn frukost gav vi oss iväg för ett äventyr, Sara hade nämligen hittat en park som skulle ligga cirka 4km från boendet som hon gärna ville gå till. Det var bara på med solskyddet, täckande och svala kläder och bege sig av, vi har ju trots allt bara ett par dagar kvar här innan vi rör oss vidare till nästa ställe, så får se till att göra det mesta av tiden.

Efter ha gått en stund kom vi fram till Redwood, Treetop walking, väl där, som namnet kanske avslöjar, finns det massor av olika vandringsleder på olika svårighetsgrader samt en vandringstur uppe ibland träden, det fanns 23 stycken hängbroarna man gick runt på och dessa broar började på 6 meters höjd och stegade sen långsamt upp till den högsta punkten som var på 12 meter.

Mellan varje brokoppling fanns det en "bas" som var en plattå som var byggt runt ett stort träd, här fanns det en del fakta-skyltar där man kunde läsa om skogens historia, lite om alla arterna som fanns och även lite vad man använde virket till efter man skövlat ned träden. Självklart var det inte specifikt från denna skogen man skövlar men man fick läsa lite om naturen och jordbruket på hela Nya Zeeland.

På den andra bilden (av de fyra över) kan man se lampor som är skapade av en Nya Zeeländsk konstnär, vars namn jag inte minns, som skapat dessa med hjälp av det avfall som blir efter skövlingen, som till exempel när man gjort plankor. Hade varit kul att se lamporna lysa men då de bara lyser när mörkret trängt sig på, och vi var där efter klockan 13 var det tyvärr inget vi fick uppleva.

När vi gått klart trädtoppsturen tog vi oss en tur i giftshoppen där vi båda handlade lite saker, vi tog oss sen en kort promenad i skogen medan vi åt upp glassen innan vi sedan drog oss vidare till Blue Lake som låg 8km bortanför denna plats. Det verkade som en bra idé då ingen av oss ännu var trötta och vi kände att det ändå var något vi ville se.

Dum idé...

Efter mycket frust och stön blev vi upphämtade av en trevlig filur som erbjöd oss skjuts till skön då vi såg trötta ut och han ändå skulle den vägen, så äntligen kom vi fram, och den levde verkligen upp till sitt namn, för att ni ser ju själva hur blått vattnet var. Det fanns en vandringsslinga runt sjön men då vi redan var trötta och var tvungna att tänka på att vi skulle ta oss tillbaka till vårat boende, valde vi att avstå och endast sitta vid vattenbrynet och njuta av omgivningen. Fanns gott om båtar i vattnet som drog folk på vattenskidor bakom sig och trots att det var ganska kallt i vattnet (var väl som en svensk sommar) så blev man ju lite avundsjuk att man inte haft med sig några badkläder.

Vi tog oss tillslut hem efter en 2hrs promenad och ligger nu utslagna på rummet efter en utsökt och efterlängtad middag, eftersom det inte var planerat att vara ute sålänge som vi var hade vi inte heller packat matsäck utan det fick bli lunch och middag i ett. Tack till alla er som läser och delar, hoppas ni kan njuta med oss. Snart är vi hemma igen, helt galet att det bara är två veckor kvar, känns konstigt att det snart är över. Men men än har vi mycket planerat så vi lär höras snart igen! Puss och kram på er!

Visst är jag vacker? Påminner lite om en röd potatis. Är inte sötpotatisar lite röda i skalet? Jag är en sötpotatis, fattar ni en söt-potatis? Haha vi kommer sova gott inatt!

Likes

Comments

Hej allihopa nu var det ett tag sedan vi skrev något sen sist men vi mår iallafall bra och fortsätter resan uppåt i landet. Hoppas alla hade ett bra nyår och är nu uppvilade till att påbörja ett nytt år med nya möjligheter, det är iallafall jag. Just nu befinner vi oss i en stad som heter Rotorua men vi har även vart ett stopp i staden Turangi men där blev det inte riktigt som planerat. Vi hade en heldag i den staden då vi hade tänkt ta oss till nationalparken Tongariro och vandra på vulkanen som finns, men så blev inte fallet. För att bussarna som pendlar till denna park gick inte den tagen på grund av att det spöregnade denna dag, vi vet inte varför regnet skulle påverka vandringen så mycket men såhär var det iallafall. Eftersom vi bara hade en heldag där så fick vi därför tyvärr aldrig chansen att göra denna vandring, tråkigt men inget vi kan ändra på.

Det är bara att hålla humöret uppe och se vad denna stad har att erbjuda oss för än är inte resan slut men det är inte långt kvar nu så gäller att leva fullt ut nu. ta hand om varandra där hemma nu och ha så kul med all snö som har kommit, puss och kram så hörs vi snart!

Likes

Comments

Nu har vi befunnit oss i Wellington i fyra dagar, Första dagen tog vi det bara lugnt och hade en filmkväll på hotellrummet för att vila upp benen från 5km promenaden med 17kg packning. Dag nummer två i Wellington spenderades mestadels på ett av de museum som finns här och som även hade gratis inträde vilket uppskattades. Vi spenderade två timmar på avdelningen om Nya Zealands djur plus att de hade mycket fakta om jättebläckfisken vilket var superintressant. Efter att djurnördarna i oss var nöjda gick vi till en avdelning om krigshistorian om gallipoli och hur det såg ut ifrån detta lands perspektiv, var så mycket intressantare än vad jag trodde jag skulle tycka så vi spenderade en timme där inne. Och efter vi strosat runt lite mera så kände vi oss väldigt nöjda med fyra timmar på ett museum.

Igår så tog vi oss en shopping runda vilket betyder att nu har man något att använda på nyår. Efter shoppingrundan tog vi oss bortåt en park som var så fin att promenera i så dit kommer vi ta oss till idag med fast denna gången kommer kameran att få följa med. Och det bästa av allt var att vi fick se tre stucken keor, jag var så lycklig av att få se dem i det vilda, helt magiskt! mera bilder från parken kommer senare så ni får ha det så bra så länge, puss och kram!

Likes

Comments

Hej allihopa nu var det ett tag sedan vi skrev igen men jag kan lova att vi har hunnit göra en hel del som ni nu ska få höra om nu. På våran sista dag i Picton så besökte vi akvariet som låg nere vid hamnen, det var kul att få se lite av Nya Zeelands olika arter, man fick se en del fiskarter, pingviner, reptiler och lite andra djur. Inte långt efter vi kommit in var det dags för matning, men eftersom det var mycket folk och vi knappt hörde vad han sa så bestämde vi oss för att köra vårat eget race. Trots att akvariet hade många fina arter och olika avdelningar så levde det inte riktigt upp till våran förväntan om kunskapskälla, förmodligen då vi redan visste praktiskt taget allt de hade att erbjuda med våra olika kunskaper.

Det enda nya vi fick lära oss var lite fakta om en ny ordning Tuatara som finns i klassen reptiler, hade faktiskt aldrig hört talas om denna ordning vilket var väldigt intressant att få veta mer om. Det komiska för oss när vi besöker sådana platser är hur resterande besökare stod vid pingvinerna och följde med guiden så stod vi för oss själva och hade föreläsning om det vi själva kan då det är väldigt roligt att lära varandra då hon vet mer om havsvarelserna och jag kan mer om varelserna på land. utifrån våran upplevelse så var det okej men för det priset vi betalade så hade vi lite högre förhoppningar om akvariet.

Efter akvariet tog vi oss en liten vandring igen på ca 3h innan vi tog oss tillbaka till hostelet för att packa då det dagen efter var dags att lämna Sydön och ta färjan över till Nordön för nya upplevelser, och ni får ha det så bra så länge, puss och kram från Nya Zealand!

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni haft en bra jul, nu är vi äntligen framme i Picton som är den sista destinationen på södra ön, så den 27de bär det av mot Wellington! Resan gick galant och som vanligt var busschauffören oerhört trevlig och pratsam. Även här bor vi i ett dorm vilket innebär att vi fortfarande delar rum med andra resande, hostlet är mycket mysigt och våra rumskamrater är helt underbara.

Eftersom vi kom fram runt klockan 12 hade vi hela dagen på oss att utforska staden, vi blev avsläppta vid färjan vi ska åka med på tisdag, och på vägen till boendet passerade vi ett akvarium, så får la se om vi går dit. Efter vi lämnat väskorna och bytt om tog vi oss en vandringstur upp på berget som ligger jämte med staden, turen tog cirka 1,5h vilket var absolut lagom med tanke på att vi fortfarande är rätt trötta efter förra vandringen.

När vi kom tillbaka bjöds det på julmiddag av personalen och alla gäster deltog självklart, så efter ett par glas vin och mycket god mat sitter vi nu nöjda och trötta på rummet. Var en otroligt trevlig chest av personalen och trots att vi är så långt hemifrån så har vi äntligen fått lite julkänsla av den fina gemenskapen som finns här. Mycket mysig dag har vi haft idag och hoppas att morgondagen blir lika bra även fast vi inte vet vad som händer, men vi är duktiga på att hitta på saker ändå, ha det bra där hemma så hörs så hörs vi snart, puss!

Likes

Comments

God jul på er folket, idag drog vi oss återigen till Nelson för att imorgon kunna ta oss vidare till Picton. Dagen börjades med en julfika i solen och när vi satt där diskuterade vi att utan att vara hemma runt nära och kära är julkänslan helt försvunnen och med tanke på att vi båda studerat på annan ort så har det blivit en stor del att komma hem till jul för att få umgås med alla i familjen. Men genom att vara på andra sidan jorden under denna högtid har bara visat hur mycket familjetiden verkligen betyder, vi håller båda med om att hemlängtan aldrig varit så stor som den är idag men det är tur att vi har varandra till stöd.

Det ger en lite perspektiv på hur folk som inte har kontakt eller ens möjlighet att fira jul med sin familj och sina vänner känner, för dem är inte julen något speciellt, endast ännu en högtid där man känner sig utanför och ensam. Ändock är det ingenting mot vad en person som inte har någon att fira med känner, jag menar vi får fortfarande meddelanden med julhälsningar från spridda håll, men inget kan ersätta känslan man har när man vaknar på julaftonsmorgonen och äter en gemensam frukost med familjen, för att sedan fortsätta dagen i gemenskap, det finns inget meddelande i världen som kan ersätta det.

Så kom ihåg under detta julfirande att verkligen vara tacksamma för det ni har, att ni har en familj att fira med, visa varandra hur mycket de betyder för dig, och kom ihåg att alla inte har en god jul, så anta inte att alla är lika glada som du. Ta hand om varandra och varför inte slå en pling till någon du inte pratat med på ett tag, skulle kunna vara en mormor på långt avstånd eller bara en gammal vän, det kan göra mer än du förstår att få höra hur älskad och betydelsefull man är.

Vi önskar er iallafall en otroligt god jul med mycket god mat, nu ska vi ut i värmen och ta ett glas vin! GOD JUL!

Likes

Comments

Hej allihopa och hoppas allt är bra med er och att ni har allting redo för att fira jul imorgon. Vi har iallafall haft en toppen dag, vi har nämligen hikeat i Abel tasman nationalpark, och inte nog med det, utan vi hade även suveränt väder. Dock blev det en del krångel med bussen som vi skulle ta, delvis för att vi blev förvirrade med vilket bolag vi skulle åka med och vart vi skulle hoppa av, samt att vi bokat fel biljett hem, men som tur är hade vi en sån underbar chaufför som löste allt sånt, så vi kom både dit och hem som vi skulle.

När vi kom dit hade vi ingen aning om hur lederna gick, var vi ville gå eller hur lång tid det skulle ta att gå, men lite care free som vi är så började vi bara gå och sen fick man se vart vi skulle hamna. Första delen av vandringen var väldigt fin med träd och växter som hade växt ihop, vilket gjorde att det kändes som du gick i en lång tunnel av grönska. När vi hade valt att vi ville ta en led som gick mera uppe i bergen än vid kusten där vi började gå, efter en stund slank vi in på en annan liten skogsslinga som vi inte kunde låta bli att kolla in, så det blev en liten extra runda på ca 30min innan vi fortsatte på den stora leden längre in i parken.

( Ställ dig sådär igen Sara, det är du i ett nötskal att göra såhär ) Tror Mikaela tycker jag läser för många skyltar.

Leden vi gick på var otroligt fin med många små vattendrag, små utskicksplatserna man stötte på emellanåt och självklart alla vackra växter, och får ju inte glömma de fina fågelsångerna man hade runt sig genom vandringens gång. Den roligaste delen av vandringen var nog den otroliga temperaturskillnaden som blev beroende vart på berget du befann sig, det var svårt att bestämma sig om man ville ha en extra tröja på sig eller inte. men efter att gått sammanlagt i 3h med massa stopp för fågelskådning, fascination över växter och alla fotostopp så tog vi oss ut mot en liten strand för att ta lunchpaus innan vi började ta oss tillbaka på trötta ben.

En otroligt fin och välskött nationalpark med en vacker fauna av olika fåglar, vi hade tur att få se några nya arter de vackra fåglarna i tillskott till de vi redan sett, och förhoppningsvis kommer vi få se många mer. Det var även roligt att se alla nya planteringar av växter de gör runt om i hela parken, allt för att hålla nationalparken vacker och levande, rätta mig om jag har fel men det är ingenting jag märkt att vi gör i Sverige. Vilket är synd, men jag antar att vi tar hand om naturen på olika vis.

Vi är supernöjda med dagen och allt vad vi har fått se och uppleva, även om det slutat med nya skavsår, trötta fötter och mycket onda knän, så är varje smärta värd besväret för att få en sån fin upplevelse. Nu ska vi ladda om batterierna för att fortsätta våran resa genom Nya Zeeland, ni får ha det så bra där hemma så hörs vi när vi hörs, puss!

Likes

Comments

Hej alla glada! Nu börjar det närma sig julen och vi har precis anlänt till Motueka där vi kommer va i 5 dasgar, så det kommer vara här vi spenderar våran svenska jul, hur vet vi inte än. Efter en del krångel med bussar som bara går en gång per dag har vi äntligen tagit oss hit, fick spendera en natt i Nelson igen för att kunna komma med rätt buss så istället för en dags resande så blev det två...

Väl framme i Motueka hade vi väldigt tur med att hitta till vårat hostel, som låg på andra sidan vägen mot där vi gick av bussen, men tidiga som vi var kunde vi inte komma in på rummet ännu, utan vi fick lämnade våra väskor och gå iväg för att köpa oss frukost, den avnjöt vi sedan i en jätte fin park som även hade en lekplats som vi utforskade efter frukosten ( barnet i oss dör aldrig ). Då det ännu fanns tid som var tvungen att fördrivas så bestämde vi oss att leta oss neråt stranden där vi fan en väldigt fin liten vandringslinga som låg längsmed vattnet. Rummet vi nu sover i är ett såkalladt dormroom ,vilket betyder att vi sover i våningssängar och delar rum med andra resande, lite trångt är det men ändå mysigt, och framför allt billigt.

Väl inne på rummet tog vi en paus från vårat gående och bara tog det lugnt en stund, jag sov lite medan Mikaela låg och kollade Youtube. Sen fräschade vi till oss lite och tog på oss svalare kläder, för oj vad soligt det har varit idag, klarblå himmel från början till slut och runt 20 grader. Och då vi glömde kameran första rundan så blev det att vi tog samma runda som vi tagit tidigare, var ett tag sen nu vi tog massa fina bilder, så nu passade vi på och som tur är var det lågvatten vilket gav oss möjligheten att gå på större del av stranden utan att bli allt för blöta och även kolla på många snäckor och andra saker som blivit kvar när tidsvattnet dragit sig ut.

Det blev en superfin promenad med en del nya fågelarter som vi inte kände igen och så hittade vi dessa gigantiska kottar som vi inte kunde låta bli att fascineras över, som de naturnördar vi är. Mycket gående har det alltså blivit idag, vi räknade på det och vi har alltså kommit upp i 13km, inte konstigt att man blev så trött i knäna, men det var helt klart värt det med tanke på hur vacker vandringsstigen var, och det är bara och vänja benen vid de långa sträckorna nu, för här ska vandras! Vi hoppas på fortsatt bra väder så vi kan utnyttja våra dagar till max.

Så länge så hoppas vi att ni har det lika bra i Sverige som vi har det här, för gud vad bra vi har det just nu!

Puss och kram så hörs vi snart!

Likes

Comments