FÖRHÅLLANDE TILL MAT ❥

Hej mina godingar!

Relationen vi alla har till mat ser olika ut. Vissa älskar all typ av mat, vissa ogillar alla smaker, vissa knyter aldrig ett sunt band till mat och för vissa är maten fienden i livet.

För mig har maten varit väldigt aktuell. Många beslut har tagits utifrån maten, många tankar har handlat om mat och många år har varit präglade av min osunda relation till mat. Jag har svårt att knyta ett vänskapligt band till mat. Min största rädsla var länge att gå upp i vikt och jag har gjort mycket för att undvika viktuppgång.

Jag har mycket att prata om inom detta ämne och behöver därför ta en sak i taget. Idag tänkte jag därför endast gå in på hur man kan börja skapa en sundare relation till mat.

OBS! Jag utgår från mina egna erfarenheter.

1. ät på rätt tillfällen

För mig har mycket ångest kommit när jag ätit på onödiga tillfällen. Till exempel slängt i mig en chokladbit i farten, eller en pizza fast jag inte alls var sugen. Genom att välja sina tillfällen skapas en annan glädje om man har svårt att förhålla sig till godsaker. För det är skillnad på att unna sig och unna sig. Vet man att man har svårt att hantera sötsaker bör man äta när man är sugen, för att utmana sig men samtidigt vara nogrann med att undvika godsaken om man absolut inte är sugen, för det kan ge motsatt effekt.

Detta kan tolkas fel, det kan tolkas som att det inte är okej att äta en chokladbit i farten men det är klart det är det! Det jag menar är att om sötsaker bidrar till ångest och farliga tankar, kan det underlätta att finna de perfekta tillfällena. Hoppas ni förstår mig rätt! ❥

2. vanlig mat är vanlig mat

Pasta, ris, korv, köttbullar, smörgåsar och såser är INTE farligt! Jag själv har varit livrädd för pasta, gräddiga såser och bröd. Det är viktigt att inse att kolhydrater i t.ex. pasta är LIVSVIKTIGT. Husmanskost är väldigt sund mat. Vi får i oss rätt näringsämnen och den energin kroppen behöver för ett vardagligt liv.

Kroppens immunförsvar skadas och vi drabbas negativt på många plan, fysiskt och psykiskt om vi inte får i oss de näringsämnen, vitaminer och mineraler vi behöver. För det är inte bara kalorier vi behöver, det är näring!

3. var tacksam

Att vi ens har mat på bordet varje dag, stora mataffärer, gratis skolmat och ett fantastiskt restaurangutbud ska vi inte ta för givet. Jag menar inte att man är otacksam om man har en ätstörning, självklart inte, däremot tror jag att man med en mer tacksam inställning kan ge ätstörningen ett mindre fäste. Människor svälter ofrivilligt och skulle kunna göra allt för att få mat, näring och gå upp i vikt. Du som alltså har chansen och fått möjligheten: Ät, lev och njut. ❥

4. ett steg bak är ett steg fram

Att börja äta normalt, för att sedan falla tillbaka, för att börja äta normalt igen kan vara en naturlig del av processen. För när du kommer tillbaka andra, tredje, fjärde gången är du starkare och det krävs mycket mer för att du ska falla tillbaka. Perioden när du faller tillbaka är antagligen kortare och inte lika skadlig. Förstår ni hur jag menar?

Ta det stegvis och varje gång du märker att du faller tillbaka, försök ta reda på varför och försök återgå till det normala. Se inte dessa perioder som ett misslyckande. Fortsätt se dig själv bli bästa vän med mat och behåll din tro på att maten kan bli glädje.

4. gör saker du blir glad av

Genom att uppleva andra saker som gör dig glad, riktar du mindre tid och energi åt mat. Umgås med vänner, börja med en hobby, utför en sport, åk ut och res, byt jobb! Vad som helst som får dig må bra! Många gånger förstör tankar kring mat dessa roliga stunder men när du verkligen gör det du tycker är kul på riktigt kommer du förhoppningsvis till denna insikt:

Livet är för kort och tiden vi har på jorden ska utnyttjas till det som får oss må bra. Inte åt vikt, kost och självhat.

avslutningsvis

Åh, detta ämne ÄR svårt att prata om. Det är svårt att sätta ord på vad jag menar, det är svårt att nå ut med rätt budskap. Jag vill bara OMFAMNA alla och säga att: Herregud vad fina, fantastiska och magiska vi är! Gå ut och lev livet, ta vara på allt som finns och njut av varje minut!

Mat är vårt livselixir, vårt bränsle och det är mat som ger oss möjligheten att uppleva livet.

Stor kram, Sara

Instagram: @sarakarlssonsse

#bestofnouw #nouwinspo #nouwinfluencer

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Så himla grymt inlägg hjärtat! Här snackar vi inspirerande om något <33
nouw.com/matildaberlin
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Åh men tusen tack fina Matilda, du är också extremt inspirerande!! ❥
nouw.com/sarakarlssonsse
Tessjohans
Tessjohans,
Så otroligt bra och viktigt inlägg <3
nouw.com/tessjohans
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Tusen tack fina Tess ❥
nouw.com/sarakarlssonsse
Hannas krypin,
Mycket bra inlägg och jag håller med om nästan allt.
hannafialotta.blogg.se
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Tusen tack, ja men åh man behöver veeerkligen inte hålla med om precis allt ju! ❥
nouw.com/sarakarlssonsse
simoneeriksson
simoneeriksson,
Så himla bra inlägg!:)
nouw.com/simoneeriksson
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Tusen tusen tack!! ❥
nouw.com/sarakarlssonsse
Ida,
Otroligt bra inlägg fina du!! Så bra skrivet och älskar att det är så personligt och ärligt, så bra saker man kan tänka på! 😃
idanilssonphoto.se
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Åh men tusen tack, vad glad jag blir ❥
nouw.com/sarakarlssonsse