Kathmandu flygplats 10 april 20:00
Så var dagen kommen. Min resa har nått sitt slut. Med tusen erfarenheter rikare och vänskaper för livet lämnar jag detta fantastiska land och tackar för allt det har lärt mig.

Tack för att ni har velat följa min resa. Det har varit väldigt roligt att skriva denna blogg men tyvärr kommer detta bli mitt sista inlägg. Som tur är så kommer bloggen finnas kvar i cyberspace i många år framöver så jag (och ni om ni så skulle vilja) kan när som helst komma åt den för att se tillbaka och minnas allt jag fått uppleva.

Namaste

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Skolan

Min näst sista dag här får jag äntligen prova Nepals supervackra nationaldräkt Sari. Tror aldrig jag har haft på mig något så pampigt. Kände mig som en riktig prinsessa! Det krävdes många hjälpande händer för att få den på plats. Men jag tror lärarna tyckte det var ganska roligt de också att se mig i den.

Innan det var dags att säga hej då och börja torka tårar lämnade jag över insamlingen till dessa fina kvinnor.

Jag skämdes bort med presenter och ett helt fantastiskt fint album med bilder och hälsningar från barnen och lärarna. Ett minne för livet. Filosofiska i mitt hjärta <3

Likes

Comments

Allmänt

Idag har jag verkligen gottat mig. Efter ett par timmar på marknaden tog jag och Prabin en spontan helkroppsmassage. Jag sa att det räckte med 60 minuter för mig men han insisterade på att vi skulle ta 90 minuter. Sagt och gjort, i 90 minuter blev jag knådad från topp till tå, och upp till toppen igen. Inte visste jag att det var så skönt när någon drog i ens öron...


Likes

Comments

Tankar

Det var inge roligt igår under middagen när mobilen fylldes av notiser från diverse nyhetskanaler om terrordådet i Stockholm. Jag fick anstränga mig för att vara närvarande med de andra men det var svårt. Idag när jag vaknade upp kände jag mig fortfarande skakis och tung i kroppen. Det är fruktansvärt skrämmande att missnöjet och spänningen i världen har nått såhär långt, på så kort tid. Mycket mycket obehagligt. Jag har länge vetat att jag har velat arbeta med frågor om demokrati, utveckling, mänskliga rättigheter, konflikthantering etc. och nu med tanke på det förändrade världsläget samt mina upplevelser från denna resa, har jag aldrig varit mer övertygad.

Det kändes inte riktigt som att det var läge för att lägga upp filmen igår så vi avvaktar lite med det. Hoppas ni alla mår bra efter omständigheterna och att ni får en fin helg trots allt. Min enda plan är att gå till en matmarknad med en vän, sitta i gräset och njuta av värmen med ett kaffe eller uppfriskande juice.

All kärlek.

Likes

Comments

Skolan

Idag var det resultatutdelning av förra veckans exams. Barnens kontaktpersoner kom till skolan för korta utvecklingssamtal och fick sedan med sig barnens resultat hem. Till min stora lycka kom även ett par av barnen och jag fick pussa på dem lite igen. Till lunch åt vi massa spännande Newari mat och drack hembränt vitt vin ur små koppar.

Tanken var att lämna över insamlingen idag men jag skjuter på det till söndag då jag först vill ordna upp redovisningen på ett bättre sätt i excel, för min, er och Rashmis skull. Jag kan däremot avslöja att vi nådde hela 14 855 kronor!! Jag är så himla glad! Rashmi likaså. Hon har lovat att hålla mig väl uppdaterad med hur pengarna spenderas. Både genom kvitton och bilder. Det känns bra. Inte för att jag inte litar på henne. Tvärtom, hon kommer spendera varenda krona med största omsorg. Men mer för att det är roligt att se vad pengarna går till. Håller ni inte med?

Nu sitter jag på Himalayan Java med en espresso och väntar på Vibeke som ska komma förbi. Vi har blivit hembjudna till Shaheen och Nasreen på middag. Ni minns flickorna som flydde tvångsäktenskap och barnarbete och nu driver eget företag?

Om tekniken är med mig så kommer filmen upp på Facebook senare idag. Jag gör inlägget offentligt, så alla som vill borde ha tillgång att se den. Tyvärr har jag inte kommit underfund med hur jag laddar upp filmer på bloggen.

Ha en superfin fredag allesammans!

Ett försök till att undfly solens hetta.

Likes

Comments

Det blev inte direkt ett optimalt avslut idag när Christian skulle flyga hem. På vägen till flygplatsen fastnade vi i tjock trafik och fick väldigt bråttom. Det var hemskt! Vi svängde av på småvägar och kom till slut fram. Det blev en snabb kyss utanför avgångshallen och sen fick jag inte följa med längre. Å ena sidan kanske det var bra att det gick så fort så att jag inte hann känna efter för mycket... Det fick jag å andra sidan tid för när jag kom hem. Trots att hela familjen var hemma kände jag mig så himla ensam igen. Ingen rolig känsla alls. Den har jag haft tillräckligt av under min tid här. Men redan på tisdag får vi vara tillsammans igen. Jag längtar redan.

Framåt eftermiddagen fick vi besök av Jyotis kusin och vän från USA respektive Japan. Först hade jag ingen lust att umgås men av erfarenhet vet jag att det är precis vad jag behöver göra i mina ensamma stunder. Och även denna gång var det den rätta medicinen! Tre timmar flög iväg och nu har jag fått två nya systrar samt inbjudan till både Houston och Tokyo.

Med denna nya, härlig känsla i kroppen gick jag iväg och körde ett svettigt pass på gymet. Det börjar bli ordentligt varmt här nu! 26 grader mitt på dagen. Säkert ännu varmare i solen, plus att det nästintill är vindstilla. Imorgon ska jag tillbaka till skolan för att säga hejdå till lärarna och lämna över insamlingen, som jag även kommer redovisa för er tillsammans med filmen. Det blir kul!

Hejdåå!

Mycket roligare med bilder från ankomst än avfärd :)

Och så en daglig dos av Nanos söthet.

Likes

Comments

I och med att vi slocknade redan klockan 10 igår kväll (hej pensionärer!) vaknade vi utvilade klockan 8 imorse. Superskönt! Vi hade därmed en lugn morgon innan vi traskade ner till Thamel som vi inte riktigt hunnit uppleva tillsammans då jag blev sjuk senaste gången. Efter ett par timmars lyckosam shopping (say no more...) slog vi oss ner för lunch och blev nostalgiska över vilka bra dagar vi har haft. Varför går tiden så fort när man har så roligt?

Nu är det försäsong för mango här i Nepal och som de mangoälskare vi är köpte vi med oss en hem för att smaska på under tiden vi gjorde lite slutredigering på reklamfilmen om skolan (snart kommer den upp på Facebook så håll utkik!).

När vi var klara joggade vi bort till en gräsplätt och körde lite styrketräning. Tillbaka hemma ville Nano öva på sina boxningsskills som hon snabbt utvecklat!

Efter dusch och fix åkte vi tillsammans med Prabin och Nabin till en supertrevlig restaurang för en fantastisk god middag. Vi beställde in smårätter som vi delade på allihopa och hade många bra samtal med både skratt och allvar. Även här blev vi nostalgiska och sorgsna över att min tid här lider mot sitt slut. Jag är så glad att jag hamnade hos deras familj och att Christian kunde komma hit och få ta del av åtminstone delar av de fina upplevelser jag haft under min tid här.

Imorgon skjutsar vi ut honom till flygplatsen och sedan har jag helgen för att avsluta, packa ihop och säga hej då till vänner och familj här.

God natt på er

Likes

Comments

Tjolahopp!

Nu är vi tillbaka i Kathmandu. När vi kom hem i eftermiddags insåg vi att vi hade glömt fönstren öppna i vårt rum så det var bara att börja våttorka, damma och vädra bort det tjocka lagret av smuts som hade bildats. Därefter tog vi en kvällspromenad för att sträcka på kroppen efter bussresan. Jag har på tok för sent kommit på att man kan köpa grillade majskolvar här för endast 2kr, direkt från en liten vagn på gatan. Jag som ÄLSKAR majskolvar! Det blir minst en om dagen nu innan jag åker hem!

Förutom promenixen har vi lekt med barnen och ätit varsin stor portion dhal bat för att kompensera för alla toabesök de senaste dagarna (Christian skämdes en aning när han frågade hotellreceptionisten efter en åttonde toapappersrulle...)

Nu ska vi mysa framför ett avsnitt Planet Earth.

Kram!

Hiss eller diss för Christians nyinköpta tröja?!

Likes

Comments

Resa

Idag är vi väldigt stolta och glada för imorse sprang vi med pultande hjärtan ut över en bergshäll och ut i den fria luften. Känslan att dingla med benen och sväva fram bland örnar var bland det bästa vi upplevt.

I 27 gradig, exotisk värme åt vi lunch på den här mysiga uteserveringen och tog god tid på oss att smälta våra upplevelser från förmiddagen.

Ikväll väntar en sista middag här i Pokahara och imorgon bitti går bussen tillbaka till Kathmandu. Efter önskan från pappa infogas en karta på var i landet vi befinner oss samt en närmare bild över Pokhara och aktiviteterna vi gjort här.

Tack Pokahara för fina och roliga dagar!

Likes

Comments

Resa

S: Godmorgon Stig Helmer! Hur har du sovit?
C: Förutom lite armbågar och rumpknuffar från dig sov jag bra tack!

S: Vad tittar du på?
C: Jag tror jag skymtar Himalaya, eller?

C: Jo minsann, det är tamejfan Himalaya älskling!

C: Bra frukost ändå!
S: Abolut! Men är det hallonmarmelad eller geleråttor vi äter?

S+C: Vaaatteeeen!!! <333

C: Ska vi ta en båt över till stupan?

S: Eller cykla?

S: Okej då, båt blir bra.

Guide: Vill ni bada med pirajorna?

S: I den här värmen kan jag nästan tänka mig det...

C: Mot toppen!

S: Det här är vackert.

S: Jag trivs.

C: Do you mind taking a picture of us?
Tysk kvinna: Sure!

C: Vilken frihet att få ta av sig skorna efter denna vandring.
S: Håller med. Det är trots allt en "Peace Pagoda" vi har kommit till.

S: Det känns som att vi är på Mykonos i Grekland.

C: Selfie?
S: Selfie.

S: Men även en vanlig?
C: Självklart.

C: Lite högre upp med högerarmen.

S: Kom nu går vi.

S: Jag behöver en fika.

C: Nöjd?
S: Mer än nöjd.

S: Hur smakar nutella och banan crêpen?
C: Magiskt. Nu har jag höga förhoppningar på den med blåbär och grädde som är på ingång.
S: Me too. Hur går UNO spelandet då?
C: Don't ask...

Likes

Comments