Fotografi

Nu mina vänner kommer det lite fototips här! Jag har skrivit upp lite saker som jag brukar tänka på när jag fotar och som kanske kan hjälpa er som är intresserade utav fotografering. Först vill jag bara förtydliga att jag inte är något proffs eller kan hur mycket som helst för det är, och gör jag inte. Jag vill bara dela med mig av mina tipsJag utvecklas fortfarande och strävar efter att bli bättre på att fotografera och skapa bra bilder. Sen har alla en unik stil och sitt sett att se på bilder. Det finns inga rätt och fel men det finns riktlinjer för hur man kan tänka för att få en bra bild. Tekniken kan vara svår att bemästra och jag får själv kämpa med den ibland. Det gäller bara att öva, både vad gäller tekniken och ögat.

Ljuset
En bra ljuskälla skulle jag vilja säga är det viktigaste då det inte bara underlättar för ditt fotograferande utan också är det som avgör känslan i bilden. Fotar du i direkt solljus får du väldigt hårda kontraster medans om du fotar när det är lite molnigt eller när solen inte ligger på får du en mjukare ton. Allt handlar om vad för slags bild du vill ha och vad du fotar, de ljuskällor du har att arbete med och hur det träffar ditt motiv eller omgivning och hur du ställer in din kamera därefter. 

Jag tycker bäst om att fota i ett mjukare befintligt ljus men som sagt, det beror helt på vad man vill fota. Landskaps-och miljöbilder tycker jag dock brukar bli bäst om det är lite molnigare eller när solen inte är så stark helt enkelt. Sen tycker jag om att använda solen till att skapa vackert motljus, skuggor och mönster. 

Kompositionen
Detta är också en viktig del enligt mig och någonting man får testa sig fram lite. Detta kan vara väldigt olika beroende på vad det är du fotar. Ska motivet vara centrerat eller ska det vara mer placerat åt höger eller vänster. Ett tips när du fotar porträtt är att om personen står och tittar åt vänster till exempel så blir det snyggast om du fotar personen i högerkant och lämnar lite luft i vänsterkant. Detta gäller allt där motivet har en tydlig riktning. Ögat har en tendens att läsa av bilder på det sättet. Tänk alltid på att lämna marginaler runt motivet, det blir alltid bättre med lite rymd och lättare om du vill beskära bilden i efterhand.

Vinklar
Här gäller det också att testa sig fram, vilket mycket inom fotografering innebär. När det kommer till vinklar så handlar det mest om att hitta känslan och balansen i bilden. Testa att ta i flera olika vinklar när du fotar så ser du vad du tycker om bäst. Vill du ha mer detaljer eller vill du få en helhet? Blir det snyggast uppifrån, underifrån eller från sidan? Om du fotar landskap, vill du ha mer mark eller mer luft i bilden? Vad vill du ha i förgrunden och vad vill du ha i bakgrunden? Flytta på motivet, eller på dig själv, för att få en bättre balans i bilden, ta hjälp av linjer och former runt omkring.

En annan sak att tänka på om du fotar någonting som har en tydlig linje bör du följa den så att det blir så rakt som möjligt, som när du fotar inredning, arkitektur eller en horisont. Sen kan det ju vara ett motiv som blir snyggare om det inte är helt rakt eller perfekt om du är ute efter en mer abstrakt bild som inte kräver några riktlinjer.

Bakgrunder
Är du som jag och älskar att fota prylar eller mat så är bakgrunden det första jag bestämmer mig för hur den ska se ut. Just nu är jag ganska besatt av allt som har med betong och industrikänsla att göra. Gråa betongliknande bakgrunder har jag märkt funkar till mycket. Det är stilrent men har ändå texturer som ger lite mer liv i bilden. Jag tycker också om att använda mig av trä, sten och andra "naturmaterial".

Ibland kanske man bara vill ha en vit bakgrund också men det är lätt att bilden blir ganska platt då, så här gäller det att ha rätt ljussättning. Om du ska foto något hemma så försök hitta material i hemmet som passar bra som bakgrund, det kan vara ett vackert fat, en skärbräda, ett lakan, eller något möbel eller liknande som har en bra yta. Ett tips är att använda sig av inslagspapper av olika slag. Jag har på senare tiden använt mig mycket av sånt brunt papper man kan få i paket när man beställt hem något på posten.

Har man inga bra material hemma kan man alltid gå på jakt efter lite rekvisita som kan funka bra till fotograferingar. Det är ofta jag tänker så när jag handlar att "det kan bli bra på bild", haha. Sen kan det även bli snyggt att blanda texturer, kanske en marmorskärbräda på ett betongbord blir snyggt eller en träplanka på en marinblå duk. Det är bara att pröva sig fram och se vad som passar för just din bild. Ibland kan den där lilla extra detaljen tillföra mycket.

Försök att inte ha en stökig bakgrund. Om du vill fota exempelvis ett föremål eller en person som ska vara i mer fokus än bakgrunden så fota med kort skärpedjup, alltså där bakgrunden blir lite suddig. Det gör att det ser mindre plottrigt ut och motivet kommer fram bättre i bild och du får ett större djup i bilden.

Mitt bästa tips är väl helt enkelt att bara pröva sig fram och var kreativ! Tänk ljus, färg, form, vinklar, komposition. Ju mer man fotar desto mer lär man sig vad som blir bra och inte.

Det får vara allt för nu iallafall! Hoppas ni fann något intressant i detta, let me know! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Fotografi

Hejhej!

Har precis ätit min lunch nu och ska fortsätta min rast. Idag är sista dagen på min praktik på "Två stolar"! Nu har jag vart här i 2 månader och har fått en större inblick hur det är att jobba i en blomster/inredningsbutik. Har vart mycket trevligt men nu är jag redo för något nytt!

Om ni vet någon inredningsbutik eller liknande som söker personal i Göteborg så får ni gärna hojta till!;)

Medans jag letar nytt jobb så ska jag kicka igång med uppstarten av mitt företag också!

​Några bilder jag tog i början på min vistelse här. Behöver ett citronträd i mitt liv känner jag!

Likes

Comments

Fotografi

Go' kväll!

Hade ju lovat att ge er fototips idag men om jag ska hinna skriva klart allt jag vill så kommer jag nog inte få någon sömn inatt, haha. Så jag tänker att jag gör detta inlägget först så ska jag se till att bli klar med lite mera tips till imorgon kväll!

Min utrustning:

- Canon 60 D
- Canon EF 50 mm f/1,4 + standardobjektivet som kom med kameran
- Canon Speedlight 430 EX II
- Canon RC-6 Fjärrutlösare
- Adobe Photoshop CS6
- Ett kraftigt kamerastativ + en gorillapod
- My Passport Ultra Extern hårddisk
- MacBook Pro Retina 15 inch

Jag vill ju verkligen skaffa mig en fullformatskamera, antagligen en Canon 5D Mark III (som alla canon-fotografer har typ, haha). Sen vill jag även ha ett till objektiv att komplettera med mitt andra. Jag använder nästan bara mitt 50 mm men nackdelen med att ha ett sådant när man inte har en fullformatskamera är att objektivet inte når sin fulla potential då bilden blir begränsad, alltså jag får inte med så mycket som jag kan få. Jag måste backa väldigt mycket om jag vill få med mycket i bild. Detta är ju ett fast objektiv så det går ju inte att zooma ut eller in. Det jag gillar med min kamera dock är att den har vridbar skärm vilket är perfekt om man ska ta bilder uppifrån och vill kunna se hur den blir. Även perfekt om man ska ta självporträtt eller om man vill fota sig själv och någon kompis ;) Vet inte om den funktionen finns på någon fullformatskamera? Har inte så jätte bra koll på kameror osv.

Nu tänkte jag dra igenom lite teknik, kommer inte gå in så mycket i detalj men om det är något speciellt ni vill veta mer om så är det bara att fråga.

Kamerainställningar
Jag fotar alltid i manuellt läge, det gör STOR skillnad när du kan ställa in manuellt vad du vill ha för slutartid, ISO och bländare, vilket du inte kan när du fotar på auto. Det tog ett tag innan jag började fota manuellt men nu är det en självklarhet. Dock om du bara vill fota lite snapshots utomhus och det är bra ljus så brukar autoläget funka.Jag fotar ALLTID i RAW format. Fotar du i RAW får du den bästa kvalitén och du har större möjligheter när du redigerar bilden sen.

Redigering
Jag börjar med att redigera den i Camera Raw, vilket är ett plug-in till Photoshop, där gör jag en grundredigering, alltså ökar exponeringen, ökar kontrasten, rätar upp, beskär, eller vad jag nu tycker behövs. Sen går jag vidare och redigerar i Photoshop. Photoshop är en djungel och det finns såå mycket att lära sig. Jag kollar tutorials ibland men för det mesta så testar jag mig bara fram. Nu har jag fastat för en särskild redigering som jag gör på i stort sett alla mina bilder men sånt kan gå lite i perioder. Blir lätt att man fastar i samma spår dock. De "justeringslägen" jag använder mest är kurvor, exponering och övertoningskartor och färgbalans. Du kommer långt med de fyra lagren men som sagt, man får sitta och pröva sig fram lite tills man hittar en stil man gillar. Men att ljusa upp en bild och öka kontrasten i den gör enorm skillnad. Men små detaljer tar bilden lite längre. Själv tycker jag det är kul att sitta och finputsa på en bild. Tänk alltid på att redigera i lager och inte direkt i bilden, genom att använda sig av lager så kan du gå tillbaka och justera i efterhand.

Hur jag sparar mina bilder
Jag sparar först filen i ett Photoshop, inte alltid dock, det beror lite på vad det är för bild. Borde ha för vana att göra det. Det är alltid bra att spara en RAW-fil eller en Photoshop, då kan du ju alltid redigera den på nytt om du vill eller om du behöver den i ett stort format senare. Sparar du en fil i JPG och sen öppnar den och redigerar på den igen så tappar den kvalité och du kan inte justera dina lager.

När jag då vill spara min bild till bloggen så börjar jag med att "konvertera till profil" där jag väljer RGB och sen går jag in på bildstorlek där jag sätter upplösningen på 72 pixlar då 300 pixlar är till för utskrift och så ändrar jag pixelbredden som står högst upp. Detta kan ju variera lite från bild till bild och jag vet egentligen inte vad som är bäst att spara i här, är själv väldigt dålig på detta, men det verkar funka för mig just nu iaf att skriva in ett visst antal pixlar så att den står på ca 27 M, vilket då blir i mitt fall för en stående bild 1800 pixlar, vilket sen då blir ca 2 MB storleksmässigt på datorn. Sen laddar jag upp den i fullstorlek på bloggen.

Vart det rörigt nu eller? Tror jag ger mig för nu alltså! Detta tog ju förövrigt mycket längre tid än jag trodde... Det är inte alltid lätt att formulera sig ;) Hoppas ni förstod någonting av det jag skrev, att ni fick något tips eller blev något klokare, haha! Nästa fotoinlägg blir lite roligare! ;) Är inte så bra på det här med teknik alltså. Någon som vill lära mig mer istället? Haha!!

Likes

Comments

Fotografi

​God morgon!

Idag var det inte lätt att kliva ur sängen, fick kämpa med att ens ha öppet ögonen imorse. Och träningsverken efter bodypumpen igår då, it's real. Haha! Inte kört pump på länge nu så det var skönt med ett pass!

Nu är jag påväg till praktiken men skulle egentligen bara vilja slappa ute idag då det är så fint väder! Får se till att äta min lunch ute i solen sen iaf.

Hittade en cool palm i helgen som gärna får flytta hem till mig!

Likes

Comments

Allmänt

Snart slut på denna veckan hörrni, vilket också betyder att jag snart inte är veckans blogg längre! Vill inte lämna ifrån mig denna äran, kan man inte få en vecka till?? Haha. Nej men det har verkligen vart hur kul som helst och jag hoppas verkligen att ni som kikat in här kommer fortsätta med det framöver! Jag har alltid tyckt om att blogga men det har aldrig vart så roligt och motiverande som denna vecka, tack vare er!<3 Vill tacka för att ni gillat och kommenterat, kommer svara på er alla som jag inte hunnit svara på så snart som möjligt!

Som sagt, hoppas ni kommer fortsätta att kika in här så kommer jag fortsätta kämpa med att ge er förhoppningsvis bra innehåll! Håll utkik imorgon här i bloggen då det kommer komma upp ett inlägg om fototips, min kamera osv!

• Veckans höjdpunk har såklart varit bloggen och er! Det har vart lite stressigt då jag haft fullt upp men det har vart kul och hoppas att det kommer fortsätta gå framåt :)

• Jag har testat väldigt mycket dryck senaste tiden känns det som. Bara bilder på smoothies och sånt i telefonen nu, haha. Jag älskar ju att testa nya produkter och speciellt när man hittar något riktigt gott! Kan tippa om Innocents nya smoothies som finns i tre smaker samt de ekologiska istéerna från Löfbergs som också finns i tre olika smaker.

• Som det syns på bilderna nedan så är min nya favoritbakgrund betongigt och rustikt, haha. Bara älskar det. Känslan, färgerna och texturerna!

Likes

Comments

Resor

Alltså saknaden jag har till mitt kära Los Angeles just nu är ENORM! Min vän Jennie är där nu och triggar igång min längtan ännu mer när hon postar bilder på Insta, haha! Eftersom jag bott där under två perioder så har jag ju ett speciellt band till den staden så det känns nästan som mitt andra hem. Känns verkligen som hemlängtan när jag längtar dit.

Men när jag väl var där längtade jag ju till Sverige, såklart. Det blir ju så när man har familj och alla där hemma. Man har ju längtat dit extra mycket under vintern och ville inget hellre än att åka till värmen och palmerna. Men som tur är har man ju en sommar att se fram emot nu iallafall. But still.

Önskar verkligen jag bara kunde boka en flygbiljett och joina Jennie och co. där borta nu! Är så många restauranger, caféer och butiker jag saknar där borta och så många jag vill besöka som jag inte varit på och bara få gå runt i mataffären där är ju så himla roligt! Whole foods, speciellt. Och det har nog kommit rätt mycket nytt också. Och så ska vi inte prata om suget jag har för att få fota där. Om en månad är det två år sedan jag kom hem. Galet. Skulle vilja besöka andra städer i USA också såklart, finns ju så himla många platser man vill se. San Francisco älskade jag så dit vill jag gärna tillbaka till igen!

One day, I'll be back for you my Lala land!

Likes

Comments

Allmänt

​Här kommer lite bilder ifrån gårdagen! ​Hade en bra dag med trädgårdshäng,
​latte i solen, marknad, grillkväll ​och Robin Bengtsson på scen!

Likes

Comments

Allmänt

​Igår var det ju grillkväll när jag kom hem från Halmstad vilket det blir ikväll igen! Jag ska äta grillade grönsaker, som vanligt ;) Vädret är ju inte på topp i helgen typiskt nog men i huset där vi bor har vi ett uterum man kan låna vilket är toppen! Första gången på tre år som jag faktiskt suttit där ute, haha. Finns värmelampa och allt, så mysigt ju! Senare ikväll är det lite artister som ska spela här så det ska vi nog gå ner och lyssna på också! 

Hoppas ni har en fin lördag och en fortsatt fin kväll! <3

Likes

Comments

Allmänt

Hello saturdayy!

Vi gick inte upp förens kl 10 idag! Skönt med lite sovmorgon men får lite panik när jag vet att dagen bara försvinner då. Men jag får ta igen det med att va uppe sent helt enkelt ;)

I helgen är det Gisledagarna här i Gislaved så det är full rulle i denna lilla håla, haha! Haft en orkester utanför fönstret och snart kommer den årliga karnevalen. Rätt bekvämt att man kan se allt från våra fönster, haha.

Medans jag gör iordning lite andra inlägg och bilder till er så kanske vi kan köra en frågestund eller något liknande? Om det är något ni undrar om mig eller om ni har förslag på inlägg ni vill att jag ska göra? Veckan går ju så himla fort så man hinner knappt med att dela med sig utav allt man vill! Men ni som är intresserade utav att stanna kvar här efter veckans slut kan ju få vara med och påverka framtida inlägg! :)

Likes

Comments