Hej!
Nu är mitt sommarlov tyvärr slut och jag har börjat skolan igen, men bara för 6 veckor till för sen åker jag äntligen på Safari tour👏🏼

Jag har hunnit göra en hel del de här sista veckorna på sommarlovet vilket allt har varit jätte kul.

Den 8 januari så hade Duda från Brasilien hennes 18 års fest vilket var en svin kul kväll, fick träffa min älskade utbytesstudent vänner igen plus lite nya människor som vi klicka riktigt bra med och vi fira Australia Day med!

Jag har varit väldigt mycket i Brisbane den senaste tiden då vi har träffats mycket där, jag och Sicilie var en dag på GOMA (gallery of modern art)

Jag har också bara varit och umgåtts med Sara i Brisbane vilket har varit jätte mysigt

❤️-street


Jag, Sicilie, Sara och två andra utbytesstudenter från andra distrikt åkte ner till Gold Coast en dag och bara hade det svin mysigt och försökte klämma ut det sista av stränder och ledighet innan det är dags för vardagen igen


20 januari var jag och mina värdföräldrar på Australia Zoo. Svin coolt verkligen jag fick äntligen hålla en Koala och klappa kängurur osv. Fick också se Steve Irwins familj😁

Till ett försök med bra bild med kängurun


Förra söndagen har jag bara haft en lugn dag i Brisbane med Sara, vi åt frukost vid ett mysigt Brekky café i Brisbane och satt där och prata i timmar. Behövdes verkligen, ingen av oss var ju sådär speciellt sugna på att börja skolan igen och vi kommer sakna att inte se varandra lika ofta nu meen goda nyheter är ju att det var Aussie Day Fredag den 26 o då åkte jag och mina kompisar till Brissy på fest! Svin kul var det.

Nu på lördag så flyttar jag värdfamilj, kommer sakna mina två fina värdmammor här såå mycket men det blir säker jätte bra på nästa ställe då hennes dotter är i min ålder och super snälla.

Cya xx

❤️🇮🇹

Skolan har ju börjat igen och nu är vi seniors, så sista året för mina kompisar

AUSTRALIA DAY🇦🇺🇦🇺

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

God jul och gott nytt år! Hoppas alla har det bra där hemma. Jag har haft en fin och lugn Jul o nyår. Det har varit lite svårt att få jul känsla måste jag ju medge men vi har gjort små saker så som att bygga pepparkaks hus och Colleen bakade både pepparkakor och lussebullar ,bara för hon tycker det är kul att testa, och sen gjorde jag även risgrynsgröt så det hjälper ju till lite med jul känslan eftersom dom inte riktigt har sånna traditioner och speciella jul sötsaker här nere. Men jag tackar Ikea så jag kunde få både glögg och julmust<3

Den 24 firade vi jul här hemma med min värdsyster Meghan och hennes man Harvey, min värdbror Julian, Colleens före detta man/pappa till barnen och deras bonus syster och hennes lilla dotter.
Det var jätte trevligt och vi hade god mat som bestod mest av kalla maträtter som räkor och sallader.

Den 25 , när det är jul enligt Australierna, var vi bara hemma hela dagen och tog det lugnt och kollade mest på film och sånt.

Den 26 var det Boxing Day och då åkte vi ner mot kusten till ett ställe där det fanns pooler och där samlades hela släkten och bara catch up med varandra och delade med sig av varandras julmat rester och hängde i poolen.

28 december så tog Wendy och Colleen mig till Woodford folk festival vilket är en stor typ hippie festival som går från 26-31 december. Vi var bara där över dagen men det var jätte kul och jag fick möjligheten att umgås lite med några utbytesstudent som också tydligen var där!

Nyårsafton bestod av att jag först var i Brissy i South bank med min fina värdfamilj och kollade på fyrverkerierna som var sjukt fina och coola och sen efter 12 slaget åkte vi tillbaka till the valley och jag åkte till en nyårsfest och kom sedan hem runt 5/5:30 så min första dag på året bestod av sömn haha.

Hittills har det väll inte riktigt hänt så där jätte mycket nu början på året mer än att jag har varit i Brisbane och umgåtts med Milena som snart åker hem igen till Ecuador, eftersom hon kom hit förra januari, vilket är jätte tråkigt och vi kommer sakna henne skit mycket!
Imorgon så ska jag få träffa alla igen då Duda ska ha sin 18 års fest!

Jag börjar skolan igen 22 januari så väldigt snart. Jag flyttar också snart värdfamilj (3 Februari) och då flyttar jag in hos Mary-Anne och hennes två barn i Gatton vilket betyder gångavstånd till skolan så ingen mer skolbuss! Det ska bli så kul och hennes dotter är alltså 16 år så min ålder och hon verkar super snäll så det kommer bli jätte bra! Det är också nu bara två månader kvar tills jag åker på Safari tour runt Australien i tre veckor med alla utbytesstudenter plus tre distrikt till och det ska bli sååå kul, så ja jag har mycket att se fram emot!!

Hoppas alla får ett super bra år!
Cya<3


Några dagar innan jul så var den en slags jul parad i Brisbane


Till ett försök av ett fin pepparkaks hus som höll i några timmar innan den nästa morgon föll ihop


JULAFTON

Sofie och Lou Lou

25 December

Boxing Day

Woodford Festival

NYÅRSAFTON

Likes

Comments

Hej igen, nu är det snart 5 månader som jag har bott här nere och det betyder alltså att jag har kommit halvvägs så jag har då 6 månader kvar och det har gått sååå fort, känns som det var igår som jag kom hit men men jag har mycket kvar att uppleva:)

Nu har jag alltså sommarlov vilket är såå Nice, har nu massa tid att hitta på massa saker och jag har umgåtts mycket med både mina kompisar från skolan och också mycket med de andra utbytesstudenterna

2-3 december så var det mitt distrikts december-camp där det var alla vi inbounds, outbounds och några rebounds. Eftersom att alla outbounds åker ut nu i januari så var det mest ett läger för att förbereda de för sina år så vi var mest där för att hjälpa dom men det var kul att få träffa alla igen!
I början av januari så ska jag på minst fem olika goodbye party's för olika outbounds så det blir hektiskt men kul!!

Jag har hunnit att vara nere igen vid Gold coast och mycket i Brisbane. Nu när det börjar närma sig jul så har jag och mina kompisar varit på lite christmas shopping och vi var för någon helg sen
på Toowoombas christmas lights vilket var jätte fint men det är fortfarande svårt att få riktigt julkänslan i denna värme haha. Just nu håller vi på att julpynta här hemma i 32 grader och ikväll så kommer alla mina värdfamiljer hit och vi ska pynta granen och fira lite jul.:)

Igår 15 december så kom jag hem från en vecka i Mooloolaba men några utbytesstudenter. En outbound, Shanna, om ska till Spanien har en caravan precis vid stranden där uppe så hon bjöd dit några av oss och det var en svin kul vecka. Det var skönt att få en vecka vid kusten med sol och värme med mina fina vänner!! Men jag måste medge att det var konstigt att inse att det var lucia samtidigt som jag låg på stranden i 27 grader och hade precis kommit upp från vattnet men det är en upplevelse det oxå haha.

Nu är det väl typ bara en vecka kvar till julafton och då kommer hela wendys och colleens familj hit så det blir ett stort jul firande och det ska bli kul! :))

Cya<3


Kiara hittade den Australienska hyllan;)

Mina fina värdföräldrar Wendy och Colleen<3

Bilder från min vecka i Mooloolaba

En dag åkte vi och åkte skridskor vilket var svin kul och få lite hemmakänsla men well vi åkte skridskor i shorts såå haha och här i Australien så åker man bara skridskor på sommaren *?* eftersom det är så varmt ute så går man och åker skridskor för det är svalt och skönt där inne vilket make sense men ändå så konstigt

Fina Michelle🇨🇭

Sista kvällen så ville vi ta en liten promenad längst stranden så vi tog på oss våra flip-flops, vilket alla använder här överallt och hela tiden, men så vi började lixom gå och vi hade kul och helt plötsligt tog lixom stranden slut så vi gick upp mot staden och vi kännde oss lixom lite lost så vi kolla på kartan vart vi var och då hade vi alltså råkat hamna i en annan stad Hahah vi hade alltså gått typ 6 km till den andra town omedvetna så det vara bara att gå hem igen 6km, kan ju säga att mina fötter gjorde skapligt ont efter 12km i flip-flops hahaha

Likes

Comments

Hej! Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen men vardagen rullar lixom på här och jag har lite glömt bort bloggen, men jag ska bättra mig!

Nu har jag varit här i ca 3 snart 4 månader och allt är super bra. Tiden går så fort dock.

Jag har bytt värdfamilj och bor nu men Wendy och Coleen och deras tre hundar i Laidley, vilket är en liten town 15 min från Gatton men det tar dock en timme med skolbussen här ifrån men det är inte så farligt. Vi bor i ett jätte fint hus precis vid en stor sjö.

Jag har nu bara en vecka kvar i skolan tills jag får sommarlov i 8 veckor! Men den här veckan är bara exam block och det betyder att jag bara behöver vara i skolan när jag har ett prov så tex imorgon måndag så har jag bara ett engelska prov en timme på morgonen och sen är jag ledig resten av dan. För min del under exam block så har jag bara 4 prov så jag skulle inte riktigt kalla den sista veckan så jobbig så jag har sort of sommarlov👏🏼
På lördag, dan efter vi slutat skolan, så ska vi ha en stor fest med massa utbytesstudenter och andra Aussie kids i Brisbane för att festa in sommarlovet så det blir svin kul!

I fredags så hade grade 12 graduation. Det började med att dom hade en ceremoni på morgonen då dom fick diplom o rektorn prata o sånt och alla vi i grade 11 var tvungna att vara där och titta för vi skulle få reda vilka som blir school captains and vice captains 2018. Och efter fick vi ta bilder och sånt men vi hann inte riktigt med det då vi var tvungna att gå tillbaka till våra lektioner men en bild hann jag med innan Mr McCormack kom och skrek på oss haha. På kvällen sen så hade dom deras formal som jag och mina kompisar gick o kollade på och alla var så fina. Väldigt tråkigt att mina mates i grade 12 slutar och väldigt tråkigt att jag inte får uppleva det nästa år med mina buddies i grade 11, men jag längtar ändå tills januari då jag själv blir en senior!

Det var väl allt jag hade att säga för nu och här är lite bilder från min vardag den senaste månaden

Cya xx
Ian ville att jag skulle plantera ett träd på farmen så jag har något som alltid kommer finnas i Australien som tillhör mig
Patrick ville inte att jag skulle lämna så han vägrade att släppa mitt ben ända tills jag satte mig i bilen, cutie

Huset och hundarna

Wendy och Coleen tog mig upp till ett ställe så jag kunde se över det lilla samhället Laidley

​Så här ser mina mornar ut, jag sitter och väntar på bussen under en Palm i 20 grader, kallt på morgonen😉

Förra helgen var vi på en stor familje fest med ca 100 pers vid Gold coast och det var Coleens sida så hela familjen var från Fiji så alla var stora muskulösa med många tatueringar så jag kände mig lite som det svarta fåret men haha dom var såå snälla och roliga så det var kul!

Vi utbytesstudenter som bor nära Brisbane träffades en dag där och vi var först i South bank och sen på eftermiddag gick vi och kolla på fotboll

Brodie och jag tog en spontanare till Toowoomba så som många gör här då det tbh inte finns mycket att göra i Gatton haha

Vi fick äntligen våran year book 2017, OONDUNA är Aboriginal för thoughts, och mina kompisar tog den direkt och började skriva och kladda i haha

Vi var på Ikea igår och tydligen så älskar wendy prinsess bakelse men hör har dom bara rosa, vi köpte även såklart kaviar och sen glögg och pepparkakor till jul

Matt var den ända jag hann ta bild med innan vi var tvungna att gå men så tråkigt att dom slutar tycker jag, kommer sakna dom i skolan

Emma<3

Macen och Lily<3

Likes

Comments

Nu har jag varit här i 2 månader och den senaste månaden har gått så snabbt, känns som det var igår jag sa att jag hade varit här i en månad. Men det här månaden har jag gjort en del, gått i skolan, fått holidays i två veckor, roundabout tour och så vidare!
I torsdags så åkte jag och några kompisar från skolan till Wet'n'Wild vid Gold coast och det var skit kul! Wet'n'wild är en stor typ vattenpark. Här i Queensland har dom jätte många olika theme parks t.ex Movie Word, Sea World, Wet'n'Wild, Dream World osv, och jag ska försöka åka till alla!
Sen efter det åkte vi hem till Tyler och hade en liten sleepover, och i fredags åkte vi till Toowoomba för att se på bio och kolla runt lite i det stora shopping centret. Vi såg "The Hitman's bodyguard" vilket var en jätte bra och rolig film dock var jag så himla trött att jag somna mitt i filmen i biosalongen Hahahahh. Det roliga var att filmen hade sviiin högt ljud så folk hoppa lixom till när det var skott och sånt i filmen och jag sov ändå i typ 10 minuter!!😂

Lite saker jag saknar från Sverige är:
* Varierad mat! Asså här äter typ alla något slags kött VARJE dag! Australierna älskar sitt kött. Saknar pastaa sååå mycket!! Och typ soppa eller fisk
* Att folk är alvarliga haha, Här skämtar alla och är ironiska typ hela tiden och visst det är väl kul ibland men Gud vad jag känner mig dum ofta bara för jag inte förstår Aus humor! Saknar att kunna ta någon på allvar utan att tveka på om dom är ironiska eller inte. Fast samtidigt så saknar jag inte de stela svenska, här är alla så laid back och sköna och alla pratar med alla och de bryr sig inte om det är en främling eller inte
* Saknar svenskt godis! Tur dock att det finns två st IKEA i Brisbane och jag har redan varit där två ggr!

Men såklart finns det saker jag inte saknar med Sverige som tex det kalla vädret, det är väldigt skönt att vara här och ha 30 grader o sol medans Sverige har 11 grader och regn.

Här i Australien så använder dom så mycket slang, och dom har smeknamn till allt tex:
Truck drivers = Truckies
Australian rugby Football = Footy
Veckodagar tex Sunday = sundie
Och så vidare

Nu den här veckan så är det AFL (Australian Football league) grand final och hela Australien är involverad, Footy eller ja Australian rugby football är så stort här! Alla älskar det och alla och allt handlar om det när det är säsong. Man kan jämföra det med hur vi svenskar älskar Melodifestivalen. Min värdfamilj vill ta mig till en match nästa år!
Queensland har två stora lag vilket är Brisbane Broncos och The Cowboys och min värdfamilj är stort fan av Broncos. Min Rotary klubb har också en tradition att dom brukar köpa en Footy t-shirt med Broncos till sina utbytesstudenter. Då förstår ni hur stort det är när till och med Rotary involverar sig!

Tyvärr har jag inte riktigt några bra bilder från torsdags och fredags för inne på Wet'n'wild så kunde jag ju inte använda mobilen då det är en vatten park och i fredags hade vi fullt upp så tänkte inte riktigt på bilder men jag lägger in andra bilder från mina två månader som inte fick någon plats på något annat inlägg!

Gamla bilder från min födelsedag med min Rotary klubb, 31 Juli

Min fina värdsyster Rosie, som var i Usa 2007, och hennes sambo Ray

Likes

Comments

Jag fick skol lov 15 september och den första veckan spenderades på "Roundabout tour" som är en veckas läger runt Queensland där alla inbounds och outbounds upptäcker mer om Australienska "vildmarken" Vi åkte buss och campade på olika ställen varje dag. I mitten av veckan campade vi mitt ute i Bushen på en mans property som var huuur stor som helst och det sprang vilda kängururs utanför våra tält. Vi fick även gör a Busch walking i olika national parker och på Bunya mountains. En av utbytesstudenterna Pedro från Brasilien fyllde 18 under lägret så vi firade honom lite på kvällen. Jag hade en riktigt rolig vecka och jag kom mycket närmare alla utbytesstudenterna och även alla outbounds!

Vi kom tillbaka till Brisbane efter en vecka av camping men obekväma tältsängar och toaletter och duschar med grodor och spindlar, så det var extremt skönt att få sov i en riktigt säng och få ta en fräsch dusch Hahah. Jag är just nu hos den Italienska utbytesstudenten Sara och hennes värdfamilj där jag ska vara tills på måndag då min världsyster hämtar upp mig här. Anledningen till det är att vi ska ha en fest här hos Sara för alla utbytesstudenter ikväll och det ska bli riktigt kul! Igår kväll var även jag, Sara en till tjej från Sverige och Saras värd syster Kate som var i Sverige för ett år sen, i South bank har i Brisbane vilket är exakt i mitten av stan med massa olika saker att göra. Vi var på Eat street vilket är ett jätte stort ställe där det finns hur mycket mat som helst att välja mellan över 100 olika maträtter och sötsaker! Vi tog en båt taxi ut dit vilket var så fint på kvällen för man kunde se hela stan med alla ljus!

Nu ska vi fixa mera inför festen ikväll och det kommer bli så kul!

Här kommer massor av bilder från veckan!

Första dagen var vi på en blåbärs odling

Vi bodde på Rowens property i två dagar

Första dagen när vi skulle åka till National parken så fastnade vi med bussen och fick vänta i en halvtimme för någon att hjälpa oss men några försökte tappert att putta på bussen

Några av the outbounds

Under ett vattenfall på Bunya Mountains

Även om vi reste långa timmar i bussen(5 timmar) så gick det väldigt fort för vi hade riktigt kul

Det här stod på alla toaletterna

Quentin tog en av grodorna i handen 😷

Jag och danska Emil var lite twins sista dan

Bilder från Brisbane med Min fina italienska vän Sara

Likes

Comments

Nu har jag varit här en månad i Aussie land och mitt lilla Gatton med 6000 invånare känns redan som ett hem! Skolan går bra även om det fortfarande är lite svårt att förstå i vissa ämnen.
Just nu är det väldigt mycket i skolan eftersom det bara är två veckor kvar på term 3, men samtidigt så känner jag mig inte så jätte stressad för jag är ju bara här för the experience😏 Mitt favorit ämne är visual Art, där jag har min favorit lärare Mrs McGuire och ämnet är väldigt kul! 

Jag har börjat blivit van vid att äta kött typ varje kväll, antigen kyckling, steak, beef elr sausage och så vidare. Det är väldigt vanligt att man äter mycket kött här, iaf i Lockyer Valley där allt är väldigt närproducerat, så det blir mycket kött till kvällsmat men det är väldigt gott så jag klagar inte!

Min Rotary klubb här gör väldigt mycket "catering" på helgerna för Gattons "horse competition" då det är många från olika ställen i Queensland som kommer och tävlar inom häst sport. Gatton är lite känd för häst sport osv, många här äger hästar och går väldigt mycket in för häst sport. Men iaf så har jag fått vara med många ggr när vi har varit där och sålt mat som bacon and egg burger, sausage on bread och chicken or ham roll osv, och det har varit kul eftersom jag gillar hästar och det känns som alla känner alla här så det blir mycket småprat med många!

Gatton är en väldig country side samhälle, jag skulle int riktigt kunna kalla det stad då det tar ca 10 min att åkta runt hela Gatton. När jag först kom hit tyckte jag inte alls om det om jag ska vara ärlig då det även i "stan" i Gatton är väääldigt landet och jag ville bara till en mer stad som tex Toowoomba, men nu tycker jag om att bo här, det är lixom väldigt mysigt och alla känner alla och det är hemtrevligt. Vi har faktist två McDonalds en KFC en subway och en hungry Jacks. Det finns faktist väldigt mycket inne i centrala Gatton.  Gatton och Lockyer Valley är väldigt kännt för sin odling. Det källas faktist "Australia's salad bowl" för dom har många stora odlingar här och även Ian odlar allt man kan tänka sig här på tomten, så alla grönsaker och även potatis som vi äter här hemma har Ian odlat! Vi har även två mango träd och ett citron träd på tomten!

Sue tog mig ut här om dagen för att visa mig deras stora farm och dom äger sååå mycket mark! Vi gick en lång promenad runt om och det var så stort. Men här i Gatton så har det inte regnat på hur länge som helst så det är extremt torrt och det ser inte ut att regna förns i november så många hör är väldigt oroliga för hur det ska gå med vatten och odling och hur djuren ska överleva osv för Somsagt så är det extremt torrt! Men iaf sue visade mig omkring och dom har en häst som går runt där och jag fick se många wallabies (vilket är som en mindre kängru) och när vi skulle gå mot den så sprang det helt plötslig förbi ett stort vildsvin med en unge och vi skyndade oss iväg där ifrån för Sue berättade att dom kan vara väldigt hotfulla och kan vara farliga om dom har ungar, och det är en del som har jobbat på farmar här som faktist har dött pga vildsvin så jag vart väldigt rädd men det var lugnt. Men det är riktigt fint här med många höga små berg och dalar.
Jag har fortfarande inte lärt mig att tycka om Vegemite men jag jobbar på det Hahah. Något som ALLA älskar här är sausage on bread vilket är precis som det låter, korv på bröd med massa** lök och bbq sås. Själv tycker jag väl sådär om det då jag inte tycker om korv men Somsagt så älskar alla det här! När dom ibland säljer det i skolan Tuckshop så är det en extremt lång kö, för alla vill ha det.

Men min första månad här har varit bra och jag har hunnit med en del men det finns så mycket kvar att uppleva, men jag har mest gått i skolan och så och allt känns jätte bra med det, jag har hittat riktigt fina vänner och jag gillar det med att man har sitt egna schema så man har olika personer i varje ämne, det gör att man får fler kompisar och man hälsar på så många när man går runt i skolan och det känns tryggt och kul. Min skola är utomhus det är bara biblioteket och alla lektions salar som är inomhus men du är ute hela tiden och dörrarna till lektions salarna är lixom utifrån. Varje onsdag har vi något som heter BBA (belong, believe, achieve) vilket är period 2 då alla grade 11 samlas antigen i aulan elr på basketplanen för massa information och sånt, och vi är ca 250 pers i grade 11 och förra onsdagen pratade dom om att man har möjligheten att åka som utbytesstudent och då fick jag stå framför alla så alla kunde fråga mig om det var något dom ville veta om att vara utbytesstudent osv och jag kan ju säga att jag inte riktigt var bekväm med det eftersom jag inte hade någon aning om det där Hahah.

Något man måste lära sig här i Australien eller om man åker till England är att dom gillar int alls att man säger "what" elr "what did you say" om man int hör vad nån säger, det är ofint, dom vill att man säger "I beg your pardon" elr bara "pardon"
Jag hade aldrig hört detta förut och i början när jag sa "what" till vuxna så höjde dom nästan på ögonbrynen, för här bara säger man inte så. Jätte konstigt tyckte jag först men det är lixom inte fint att säga "what" o dom tycker inte alls om att man säger så, det är lixom en oskriven regel att man säger "I beg your pardon"

Nu på söndag är det Father's Day här så Rosie (deras dotter), Ray och lilla Patrick kommer hit för att fira Ian lite.
Jag längtar väldigt mycket till den 15 september så vi får lov och jag ska på Roundabout tour i en vecka med alla utbytesstudenter! Det kommer bli riktigt kul.
Det blev ett väldigt långt inlägg men det finns så mycket att skriva om!
Men nu ska jag försöka plugga lite matte innan jag ska sova!
See ya

Gatton

Jag skulle säga att Vegemite smakar ungefär som soya, det är extremt salt

Söta Patrick springer om kring i huset med den svenska flaggan och säger "I Love your flag" 

Min skolas logga

Detta är basket planen där vi brukar ha BBA

Sue och Ians kattunge som alltid ligger i mitt knä när jag kommer hem från skolan

Deras hund Benjai

Detta är mitt i Gatton "stan"

En liten överblick över Gatton, majoriteten av befolkningen i Gatton bor på farmer så det är inte så jätte mycket hus inne själva Gatton

Om Sue inte kan hämta mig från skolbussen så går jag oftast hem och det tar ca en kvart/20 minuter och det är ner för den här backen som jag går då

​Min "snygga" skoluniform 

Hittade oss i den den lokala tidningen, det är en bild på oss när vi var på North Straddie och jag är den som är längst till höger bakom den svenska flaggan

Likes

Comments

Idag (20 Aug) var en lång dag för mig, det började med att jag gick upp 01:45 och åkte in till Gatton 02:00 för att vara med på "Relay for life" vilket betyder att man går mitt i natten runt i en stor friidrottsbana i flera timmar för att donera/skänka pengar till cancer forskning. Alla som är där är oftast där i olika team och det kan vara skolor elr arbetsplatser elr bara en förening, och man sättet upp tält så man kan gå och sova lite om man vill osv. Jag tyckte det kändes bra att gå det även om det var extremt kallt, jag var hungrig och extremt trött! Och sedan höll det på fram till 6 när det var frukost och sedan avslutades allt 08:30.

Men jag åkte efter frukosten till busstationen 07:10 för att ta bussen till Brisbane där jag och några andra utbytesstudenter skulle till Ekka festival!:)
Jag mötte Milena och Emil på bussen som gick på i Toowoomba. En och en halvtimme senare när vi kom fram till Brisbane så hade Milena beställt en Uber som skulle ta oss till Ekka, men det var något fel på förarens gps så ist för en 10 min bilkörning så blev det 45 min. Men det vara ändå bra för då fick vi chansen att se en del av den väldigt fina staden Brisbane.

Ekka Festival eller Brisbane Exhibition som det egentligen heter är en jätte gammal festival som är varje år och det är svin stort. Det finns något för alla, det är massa "karuseller" och sånt i mitten, det är så stort vi gick vilse flera ggr, o vi åkte typ tre stycken för det va så dyrt, 15ausdollar för ett åk, men det va svin kul. Sedan är det massa mat stånd över allt och sötsaker osv och det var ett ställe där man gick in där det fanns massa djur som tex kor, får, grisar, hästar och hundar osv och det fanns en stor häst uppvisning. Det fanns ett ställe där man gick in där det fanns massor av mat som man kunde testa och köpa, där hade dom även en kött tävling. Sen fanns det ett typ museum med massa australienska saker och dom hade en tårt-tävling, och en farmer tävling mellan skolor, där jag även hitta min skola Lockyer. Det fanns även ett stort ställe där man kunde köpa show bags, vilket är en påse med något innehåll och det finns hur mycket som helst! Själv köpte jag (såklart) en Timtam showbag som innehöll fem Timtam förpackningar och ett par Timtam tofflor!!! Det fanns så mycket mer att göra där ,kan inte räkna upp allt, så man behöver flera dagar om man vill hinna göra allt, men vi gjorde ganska mycket och vi hade en skit rolig dag och det var svin kul att träffa några av dom igen!:)

Tröjan man fick, men jag va tvungen att ha en huddie under och sen en jacka över det för det var så kallt

Stötte på några från skolan tidigt på morgonen då det var som kallast 1grader fast det kändes som -5, kan synas ganska väl på min extremt röda näsa

Bilder från Ekka😁

Här kunde man köpa showbags, hur mycket som helst

Tårttävlingen och Draken till vänster vann

Min skolas bidrag

Vi var där sista dagen men det var ändå sååå mycket folk

Några bilder från kvällstid, dock var inte vi där när det va mörkt så tyvärr har inte jag tagit de här bilderna

Likes

Comments

Den här helgen var jag på north Stradbroke Island, eller "Straddie" som alla säger här, med alla utbytesstudenter i mitt distrikt. Det var jätte kul och alla är skit roliga o vi klickade väldigt snabbt med varandra.

Jag gick upp klockan 05:00😴 på lördagen för att sedan lämna Gatton vid 05:30 för att åka mot Brisbane. Vi kom fram till Brisbane runt 07:45 o mötte alla vid 08:00. För att sedan gå på Färjan till Straddie vid halv nio. Sedan när vi va framme på ön så åkte vi till en camping där vi satte upp tält som vi skulle sova i, och vi skulle sova två och två o jag sov med en tjej från Schweiz. Det var väl sådär kul att sätta upp tälten och det var svin kallt under natten och dom berättade att när vi ska på safari tour i mars i tre veckor så ska vi alltså sova i tält varje natt i tre veckor o då även sätta upp dom själv varje kväll, men det blir väl en kul erfarenhet det oxå haha.

Efter att vi satt upp tälten så fick vi lite presentationer om regler och hur man ska få ut det bästa av sitt år osv och sedan på eftermiddagen så åkte vi iväg till ett berg där vi fick en guidad tur av en aboriginsk man som berättade om sin kultur och sin familj som bott på den här ön i flera tusentals år. Han visade också en Didgeridoo som han sen spela lite med. Han berättade även om alla farliga djur som finns i Australien och hur man ska agera och skydda sig mot dom. Sedan åkte vi tillbaka till campingen där vi på kvällen hade en bonfire och grilla marshmallows och lyssna på musik.

Nästa morgon väckte dom oss klockan 06:00😴 och sedan åkte vi iväg vid sju till Cylinder Beach Foreshore som en en jätte fin strand där vi fick lära oss om surf safety och om hur viktigt det är att vara försiktig om man badar i havet här eftersom dom har sånna extrema under vattens strömmar här och hur många det är som faktist drunknar i Australien varje år pga att dom inte varit försiktiga när dom surfat eller badat. Vi fick även bada en del och gå en vandring längst berget ovanför stränderna och havet och det var extremt fint!

Sedan åkte vi tillbaka till campingen där vi packa ihop våra saker och sedan bytte pins med alla som vi kan sätta på våra kavajer. Vi såg även 4 koalor vid campingen och en av dom hade en unge hos sig och det var första gången för mig och flera av dom andra att se en koala så alla blev väldigt existed och tog massa bilder. Sedan sa vi alla hejdå, vilket va lite tråkigt för vi har redan kommit varandra ganska nära efter bara en helg, och sen åkte vi hem. Men vi ses snart i september då vi ska på roundabout runt Queensland.

Vi är 15 utbytesstudenter i mitt distrikt 9630 och det är jag och En till tjej från Sverige, en kille och en tjej från Danmark, en kille från Slovakien, En tjej från Schweiz, en tjej från Österrike, en kille från Frankrike, en tjej från Italien, en kille från Spanien, en tjej från Tjeckien, en kille från Tyskland, en kille och en tjej från Brasilien och en tjej från Ecuador, och hon har varit här sedan i januari så hon har redan väldigt mycket erfarenheter vilket kan vara bra för oss andra för vi kan då fråga henne om mycket och tjejen från Brasilien har redan varit på ett utbytes år i Danmark men på nått sätt fick hon åka på ett till år till Australien dit hon egentligen ville från första början, så hon har oxå väldigt mycket erfarenheter.

Men jag hade en jätte rolig helg och jag ser fram emot att träffa alla igen!:)

Sara från Italien och Michelle från Schweiz

Sara och Anna

Tälten vi sov i

Duda från Brasilien, Sara från Italien, jag och Anna från Österrike

Milena från Ecuador

Nästan alla av oss

Likes

Comments

Nu har jag varit här i 3 veckor och jag trivs riktigt bra! Jag har nu gått i skolan i lite mer än en vecka och jag har inte för ens nu kommit riktigt in i systemet här. Att använda skoluniform känns väldigt konstigt och annorlunda men är kul att testa något nytt. Jag bor ca 10 min med bil ifrån min skola men jag åker skolbuss o då tar det ca 30 min och att åka skolbuss är också väldigt nytt, alla känner alla på bussen och det är aldrig tyst och väldigt livligt (vilket ibland kan va lite jobbigt när man är skit trött på morgonen) men det är kul för det blir lixom aldrig tråkigt att åka bussen och man kommer till skolan/hem på bra humör.

Att äta skollunch här är oxå väldigt annorlunda, man tar med sin egna lunch ,vilket är typ en macka o lite kex, eller köper nått i skolans "Tuck shop" o sen sitter man i gräset elr på en bänk o pratar o äter tills klockan ringer och först tyckte jag att det var lite med bara en macka men faktist så håller jag mig hela dagen på bara en macka. Man ha också väldigt korta scheman här, tycker jag, för vi börjar 09:00 och slutar 15:00 och vi har fyra lektioner + form class. Varje torsdag har vi "sports class" vilket är sista lektionen då vi får välja en sport eller något annat som tex society help, då hjälper man till på primary school osv, eller leadership osv och jag valde leadership och det är riktigt kul.

Sue och Ian har ett barnbarn som heter Patrick och han är 4 år. Han kommer hit ganska ofta speciellt på helgerna och han är ett riktigt charmigt barn med extremt mycket energi, vilket gör mig ganska slut efter ett tag eftersom han hela tiden säger "Sarah do you want to play a little game?" Med det menar han då att jag ska jaga honom men han är riktig söt och han kallar mig för hans "sister":)


Jag har även hunnit bli riktigt förkyld med väldigt mycket ont i halsen men jag tror det beror på att det är så extremt kallt här under nätterna då det är max 6 grader och dom har inget som kallas isolering här så är det 6 grader ute så är det även 6 grader inne och många här blir förkylda pga av detta så det är nog the reason för mig med.

Men jag mår bättre nu och nu helgen som kommer (12-13 augusti) så ska jag till North Stradbroke island på language and culture immersion camp med alla andra utbytesstudenter i mitt distrikt och det blir alltså första ggn jag träffar dom så jag ser väldigt mycket fram emot det!:)

Mitt Schema för tillfället, när jag har Spare class så läser jag även modern history

Våran "sports uniform" vilket är den vanliga som vi använder varje dag och nu när det är vinter så använder nästa alla den gröna tjocktröjan över eftersom det blir så pass kallt

Våran "formal uniform" som vi bara använder på onsdagar och vid speciella tillfällen när vi ska representera skolan, man får använda den dom andra dagarna oxå men det är int många som gör det

Kvälls utsikt från Ian och Sues hus

Det godaste dom har här i Australien kan jag säga är "Tim Tam" vilket är som en kaka fast med massor choklad o kex i, o dom finns bara här i Australien och det var det första som alla sa här att jag var tvungen att prova o nu är jag fast. Den godaste läsken dom har är "Creaming soda" o det är en läsk som smakar typ glass, det låter Kke int så gott men det är extremt (!!) gott!

Likes

Comments