Diabetes typ 1 under 24 timmar!

Det var många av er som ville se hur en dag med Diabetes typ 1 kan se ut, så här kommer första inlägget. Jag började med att dokumentera allt som har med diabetesen att göra onsdagem den 22/11 kl 18. Och jag valde den dagem eftersom ni ska få en så rättvis bild som möjligt, vilket ni inte kommer få om jag gör det på helgen då jag äter godis bla och tränar vilket kommer ge spel på blodsockret.

_____________________________________________

Ca 18:00

Klockan är runt 18 och jag har ganska nyligen kommit hem från skolan, blodsockret har iprincip legat stabilt hela dagen, fast över målvärdet. Dock har jag haft svag huvudvärk och min syn har kanske inte varit den bästa. Troligen är det för att jag börjar ligga mer och mer i målvärdet. (Jag kan må som om jag vore låg då). Iallafall, jag ska äta middag. Blodsockret ligger på 4,6 men avläsaren till Libren visar 5,4->. Till middag äter jag makaroner och korvstroganoff, det är ca 15g kolhydrater vilket blir 0,9E.

Kl 20-22

Efter jag har ätit ligger jag bra fram till klockan 20:00, för då börjar jag stiga. Jag ligger på 10-11 och ökar basalen till 105% samt korrigerar med 1E och tränar lite styrka. Under hela passer ligger jag stabilt på 11 och efter cirka 30 minuter går jag och duscahr och tvättar håret. Eftersom jag duschar måste jag koppla ur pumpen. Jag står i duschen i 1 timme, så det är lite boven i dramat säkert. (jag kommer till saken snart). När jag står i duschen börjar jag bli törstig och fattar då att jag ligger på 15+. Skyndar mig då så att jag snabbt kan koppla på oumpen och korrigera. När jag kommit ut ur duschen ligger jag på 16,6⬆️. Korrierar med 2,5E ungefär och hoppas det vill sjunka till 6-7!

22:08

Nu har det gått cirka 20 minuter sen jag korrigerade, då låg jag på 16 och nu ligger jag på 14,5 så är påväg ner. Hoppas jag stannar på 5-7 och inte får en hypoglykemi!

23:48

Nu ligger jag på 10,4 ungefär och ska nu äta lite innan jag går och lägger mig. Jag äter dels för att jag är hungrig men också för att blodsockret ska ligga stabilt och inte dyka neråt. Det jag har ätit är A-fil med socker vilket är ungefär 10g kolhydrater, det blir 0,6E. Åt även 2 mackor som innehåller 38g kolhydrater, vilket blir 2E

00:20

Nu ska jag gå och lägga mig, men innan jag gör det MÅSTE jag kolla mitt blodsocker. Ligger jag lågt får jag inte sova, men jag låg på 11,9 så jag kan sova. Dock måste jag kolla igen inatt för att se ifall jag behöver korrigera eller häva känningen om jag är låg.

02:00

Klockan är 2 på natten och jag ska kontrollera mitt blodsocker för att se så att jag inte är hög eller låg. Blodsockret ligger på 6,4 med en pil snett neråt, jag tror inte att jag behöver oroa mig för någon hypoglykemi och jag kommer inte åtgärda blodsockret eftersom värdet är bra!

05:30

Nu är klockan halv sex på morgonen och jag ska upp då jag ska till skolan. Egentligen börjar jag inte förens ca 11:15, men vi har temadag idag med temat psykisk ohälsa. Vi ska vara på filmstaden i Lund 8! Därav att jag går upp tidigt denna vecka. Blodsockret ligger på 7,4-> och har legat ganska stabilt genom natten, ni kan ju se det på kurvan.

06:00

Just nu har mitt blodsocker stigit till 9,8 och jag ska äta frukost. Eftersom att det är frukost kräver jag mer insulin, det är då 330 regeln som man kör med, alla andra tider kör man 500 regeln. Till frukost ska jag äta 2 mackor, 38g kolhydrater och ett blodsocker på 9,8 blir ca 4,1E. Jag har öven behållt ökningen på basalen i 2h till, så basalen går på 105% (0,825E/timmen)

Har annars 0,800E/timmen. Hoppas blodsockret håller sig bra hela dagen.

06:45

Just nu är jag påväg mot skolan, jag sitter i bilen till tåget. Blodsockret ligger stabilt på 10,6-> så jag tror och hoppas att jag har marginaler till att gå till Filmstaden i Lund.

09:25

Vi har precis lyssnat på en föreläsning och sett ett klipp om psykisk ohälsa. Strax innan de startade klippet så berättade vår rektor om vad dagen skulle handla om, hon tog upp sjölvmord och man hörde att hon blev berörd. Jag tyckte det blev jobbigt och min puls ökade, man såg riktigt hur hjärtat bultade och detta såg man på blodsockret också. Jag steg upp till tolv och när pulsen lugnade sig sjönk jag igen. Och ja, blodsockret påverkas av det mesta, till exempel som detta. Under tiden låg jag på 11-> och i pausen som är nu ligger jag på 12 och korrigerad med 1,6E och hoppas på komma ner på de normala värdena.

Kl 13:45

Mitt blodsocker börjar sjunka sakta, går från 6 till 4 på en halvtimme ungefär. 4 är ett bra värde men jag får inte utföra fysisk aktivitet på det värdet. Det jag gjorde här var att jag sänkte basalen till 90% och sen tog jag två druvsocker så att jag har att förbränna när jag går till bussen. Eftersom att detta hände under tema dagen på en föreläsning kunde jag inge ta upp mobilen och fota så det fick bli ett foto från när jag sitter på bussen, tog fram värdet jag hade innan.

Kl 15:40

Jag har precis kommit hem från skolan och ska nu äta, blodsockret ligger på 5,8->. Först fick jag ett såkallat falskt blodsocker, det betyder att jag har socker på fingrarna och har jag det så ger det utslag på mätaren. Det resulterar i att jag ligger högre i blodsockret än vad jag egentligen gör. Mätaren visade 9,0 så tvättade händerna och då visade det 5,8. Det jag ska äta är två mackor och ett glas Oboy, vilket är 45g kolhydrater. Till detta tar jag 2,9E.

Kl 16:03

Jag har ganska nyligen ätit och ska nu plugga lite inför ekonomiproveg som vi har imorgon, blodsockret ligger på 6,1-> vilket är ett bra värde när det kommer till skolan och skolarbete. Ligger jag för lågt eller högt har jag svårt att koncentrera mig samt att jag ser fel.

17:21

Blodsockret stiger, ligger just nu på 11,1-> så korrigerar med 1E och hoppas att jag kommer ner till 6-7 lagom till middagen. Har dessutom ökat basalen till 105% men verkar som hag fortfarande har för lite insulin nu vid denna tiden, får nog höja tilö 110% och be till gud att jag inte får en kraftig hypoglykemi.

Höjer jag till 105% har jag 0,825E/timmen

Höjer jag till 110% har jag 0,875E/timmen, så nu förstår ni nog vad jag menar med det sista.

18:20

Nu till middagen låg jag på 11, jag åt precis samma som igår. Dock vägde jag maten idag eftersom det blev för lite insulin igår. Och ja, diabetiker brukar väga maten för att räkma ut den rätta mängden insulin. Jag tog 2E ungefär till maten, men efter ett par tuggor orkade jag inte mer. Så det betyder att jag har insulin i kroppen för mat som hag knappt rört, jag får hålla koll på mitt blodsocker så att det inte vänder neråt.

Tack för ni tog er tiden att läsa hur en dag med diabetes typ 1 kan se ut. I detta inlägg fick ni både se högt, blodsocker som sjunker, gå upp på natten för att kolla blodsockret, falskt blodsocker mm. Nästa inlägg som är som detta blir nog nästa helg då jag tävlar med mitt älskade lag❤️

Och inget är arrangerat av det som hänt under mina 24 timmar.

Gillar

Kommentarer