Vitkålsoppa med smak av Citron & Timjan toppad med Äpple & Bacon

Torsdag och tradditionen säger ärtsoppa och pannkaka. Men ombyte förnöjer! Här kommer ett alldeles ypperligt alternativ. En höstlig vitkålssoppa med smak av timjan och citron toppad med ett fräs på lök, äpple och bacon. Ett fräs som dessutom passar lika bra som tillbehör till de eventuellt efterkommande pannkakorna. Några rårörda lingon till sätter ytterligare lite extra piff och ger förhöjning åt smaklökarna.
Vitkålssoppa med smak av Citron & Timjan
toppad med ett härligt fräs på Lök, Äpple & Bacon
ca 750 gram vitkål
1 stor morot
1 gul lök
1/2 röd chili
ca 1 tsk torkad timjan
rapsolja
1 förp grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
ca 1 liter vatten
1,5 dl Imat el grädde
salt & Peppar
1/2 pressad citron
Skala bort fula blad och stammen från vitkålen och skär sedan ner den i mindre bitar. Skala morot och lök och skär ner i mindre bitar. Späd med vin, buljong och vatten och låt koka. Fräs på grönsakerna tillsammans med chili och timjan i rapsolja tills de "svettas" och börjar få lite färg. Koka soppan i ca 30-60 minuter. Späd eventuellt med mera vatten om det behövs. Mixa soppan slät och ställ tillbaka på spisen. Smaka av med salt, peppar och citron och tillsätt grädde eller mjölkfritt alternativ (Imat). Låt koka upp. Soppan kan med fördel göras en dag i förväg och stå och "gotta till sig"
Äpple & Baconfräs
1 stor gul lök
1 stort äpple
1 pkt bacon
lite rapsolja
salt & peppar
ev timjan
Skala och hacka löken. Skär äpple i mindre bitar. Strimla bacon fint. Fräs allt tillsammans i en panna med lite rapsolja. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite torkad eller färsk timjan.



