Vitkålsoppa med smak av Citron & Timjan toppad med Äpple & Bacon

Torsdag och tradditionen säger ärtsoppa och pannkaka. Men ombyte förnöjer! Här kommer ett alldeles ypperligt alternativ. En höstlig vitkålssoppa med smak av timjan och citron toppad med ett fräs på lök, äpple och bacon. Ett fräs som dessutom passar lika bra som tillbehör till de eventuellt efterkommande pannkakorna. Några rårörda lingon till sätter ytterligare lite extra piff och ger förhöjning åt smaklökarna.

Vitkålssoppa med smak av Citron & Timjan

toppad med ett härligt fräs på Lök, Äpple & Bacon

ca 750 gram vitkål

1 stor morot

1 gul lök

1/2 röd chili

ca 1 tsk torkad timjan

rapsolja

1 förp grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

ca 1 liter vatten

1,5 dl Imat el grädde

salt & Peppar

1/2 pressad citron

Skala bort fula blad och stammen från vitkålen och skär sedan ner den i mindre bitar. Skala morot och lök och skär ner i mindre bitar. Späd med vin, buljong och vatten och låt koka. Fräs på grönsakerna tillsammans med chili och timjan i rapsolja tills de "svettas" och börjar få lite färg. Koka soppan i ca 30-60 minuter. Späd eventuellt med mera vatten om det behövs. Mixa soppan slät och ställ tillbaka på spisen. Smaka av med salt, peppar och citron och tillsätt grädde eller mjölkfritt alternativ (Imat). Låt koka upp. Soppan kan med fördel göras en dag i förväg och stå och "gotta till sig"

Äpple & Baconfräs

1 stor gul lök

1 stort äpple

1 pkt bacon

lite rapsolja

salt & peppar

ev timjan

Skala och hacka löken. Skär äpple i mindre bitar. Strimla bacon fint. Fräs allt tillsammans i en panna med lite rapsolja. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite torkad eller färsk timjan.


Gillar

Kommentarer