Viktig fakta om bröstcancer

Det kanske redan har märkts lite att det tenderar att bli en ganska så rosa oktober här på bloggen.....

Jag tycker att Bröstcancerförbundet och Cancerfondens information är något som är viktigt att sprida och jag hoppas att vi tillsammans kan vara med och skapa skillnad då jag vet att väldigt många berörs. 

Visste du det här om bröstcancer?

  • De flesta knölar är inte cancer. Ofarliga knölar kan vara svullna bröstkörtlar eller knutor som bildas av normal bröstvävnad. Låt en läkare avgöra vad som är vad.
  • Röntgen av brösten, mammografi, kan påvisa cancertumörer som är så små att de inte går att känna.
  • Tio procent av alla cancertumörer i brösten syns inte på röntgenbilden, inte ens om de är stora. De upptäcks nästan alltid av kvinnan själv när hon undersöker sina bröst.
  • Kvinnor med få menstruationscykler under sitt liv, till exempel kvinnor som kommit sent i puberteten och fött många barn löper en något mindre risk att drabbas av bröstcancer. Det i sin tur tyder på att hormoner har betydelse för uppkomsten av bröstcancer.
  • Vid en mindre cancertumör som inte spridit sig räcker det i de flesta fall att ta bort en mindre del av bröstet. Tveka inte att gå till läkare även med en liten knöl!
  • Slag mot brösten orsakar inte cancer.
  • Smärta och ömhet i brösten är inte vanliga symtom vid bröstcancer, utan har oftast en helt naturlig hormonell orsak.

Brösten är ojämna

Alla bröst är mer eller mindre ojämna. Mest ojämna är brösten i unga år och veckan före menstruation.

Brösten har olika storlek

Bröstens storlek beror på hur mycket fett de innehåller, inte på antalet bröstkörtlar. Cancer förekommer lika ofta i små som stora bröst.

Bröstkörtlarna

I 50-årsåldern börjar bröstkörtlarna tillbakabildas och ersättas av fett. Brösten blir då mindre knöliga och lättare att undersöka.

Tveka inte att söka hjälp

Vänd dig i första hand till bröstmottagningen vid närmaste sjukhus eller till din vårdcentral eller gynekolog om du misstänker något som kan vara symtom på cancer.

Har du frågor om cancer kan du ringa Cancerlinjen020­-59 59 59 eller kontakta oss via länken här för att få svar på dina frågor.

Inspirera andra att lära känna sina bröst

Gå på mammografikontroll

Även om du känner dig fullt frisk. Kvinnor över 40 år inbjuds till mammografi (bröströntgen) med ett par års mellanrum. Socialstyrelsen rekommenderar mammografi för kvinnor i åldrarna 40 till och med 74 år.

Illustration av mammografi

Om du har nära släktingar som fått bröstcancer i yngre åldrar kan det ibland vara skäl att kontrolleras med mammografi/ultraljud även före 40 års ålder. Be din husläkare om remiss till en mottagning för ärftlig cancer i sådana fall.

Tveka inte att söka hjälp

Vänd dig i första hand till bröstmottagningen vid närmaste sjukhus eller till din vårdcentral eller gynekolog om du misstänker något som kan vara symtom på cancer.

Har du frågor om cancer kan du ringa Cancerlinjen020­-59 59 59 eller kontakta oss via länken här för att få svar på dina frågor.

Inspirera andra att lära känna sina bröst!


Gillar

Kommentarer

Evsing
Evsing,
Vilket bra inlägg!! 🥰
nouw.com/evsing
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Klart och viktigt att vi går på våra kontroller, mammografier och cellprovstagning
nouw.com/stenhagenbettan