Vegetarisk sommarbuffé

För ett par dagar sedan bjöds det på underbart god vegetarisk buffé. En buffé som passar minst lika bra till midsommar om man vill det. Eller kanske till någon annan festlig tidpunkt under sommaren. Inte så knepig alls och går perfekt att förbereda!
Vegetarisk Sommarbuffé med smak av Citron & Basilika
ca 20p
Färsk pastasallad med spenat och ricotta blandat med rostade grönsaker
Sallad med belugalinser och marinerade kronärtskockor
Zoodles med citron och basilika
Vegetariska grillspett med pesto
Polentacrostini toppad med getost och syltade tomter
3 sorters röror bönröra, olivröra och färskoströra
Hembakta grissini

Färsk pastasallad med ricotta och spenat blandat med rostade grönsaker
2 kg Färsk tortellini fylld med ricotta och spenat
1 Röd paprika
1 Gul paprika
1 Rödlök
2 pkt Sparris
1 pkt Sockerärtor
1 kruka Basilika
1 dl Olivolja
Salt & Peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikor, skalad lök och sparris i mindre bitar och blanda tillsammans med någon matsked olivolja, salt och peppar på en plåt och rosta i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. Koka pastan enligt anvisning och kyl av i kallt vatten. Mixa basilika bladen med olja och smaka av med salt och peppar. Dela på sockerärtorna.
Blanda allt och låt stå svalt till servering.

Sallad med belugalinser och marinerade kronärtskockor
250 gram belugalinser
buljong
1 burk kronärtskockshjärtan
3 st plommontomater
2 påsar machésallad
citroner saft & skal
olivolja
salt & peppar
Koka belugalinser i buljong enligt anvisning på paketet. Låt svalna och häll av eventuellt överflöd av vätska. Häll av spadet från kronärtskockorna och skär hjärtanen i kvartar. Dela plommontomaterna i klyftor. Blanda alltihop i en skål och smaka av med citron, olivolja och salt & peppar.


Zoodles med citron och basilika
2 Zucchini
1 kruka basilika
2 citroner saft & skal
olivolja
salt & peppar
Svarva zucchini i en svarv eller skär den i strimlor med kniv. Finhacka basiikan. Blanda saft och skal av citronen med olivolja salt och peppar efter smak och blanda alltsammans i en skål.

Grillspett som går att förbereda och är lika goda kalla som återuppvärmda på grillen vid servering.
Vegetariska grillspett med pesto
1 aubergine
30 små poatisar
2 röda paprikor
2 gula paprikor
olivolja
rosmarin
1 citron skal & saft
salt & peppar
panko
parmesanost
Pesto
1 kruka basilika
1 dl pinjenötter
1 vilöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl parmesanost
Skär aubergine i tärningar och lägg på en tallrik. Strö över salt och låt stå och salta ur i cirka 30 minuter. Koka potatisen i saltat vatten i cirka 10 minuter. Häll av och låt rinna av på hushållspapper. Skär paprikorna i tärningar. Vispa ihop olivolja, citronsaft, skal och rosmarin i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg i grönsakerna i marinaden och rör om.
Låt stå i ca 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Trä upp alla grönsakerna på grillpinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över parmesan och panko. Rosta i ugnen och cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Pesto
Lägg vitlöksklyftan och nötter i en mixer och mixa ett par sekunder på högsta hastighet. Lägg sedan i basilikabladen och mixa igen. Riv parmesanosten och häll i blandningen tillsammans med en liten skvätt olja. Mixa lite och häll sedan, lite i taget, i resten av oljan.
Ringla över peston vid servering.


Polentacrostini toppad med getost och syltade tomter
125 gram polenta
grönsaksbuljong
ca 100 gram Getost
ca 50 gram Färskost
250 gram körsbärstomater
1 dl vinäger
1 dl socker
1 dl vatten
timjan
Koka polentan i buljong enligt anvisning på paketet. Bred ut polentan i en lagom stor form, ca 2 cm högt. Låt svalna i kyl, gärna över natten. Skär i kuber och rosta/grilla på bakplåtspapper i ugn ca 250 grader. Vänd kuberna efter ett tag så att det blir rostade runt om. Låt svalna.
Getostkräm
Mixa ihop getost och färskost. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Syltade tomater
Koka ihop vinäger, socker och vatten och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Halvera tomaterna och häll i dem i lagen. Låt svalna.
Spritsa eller klicka ut getostkräm på de rostade polentakuberna. Toppa med syltade tomater och en kvist timjan.

Grissini
Pizzadeg (färdig eller egengjord recept finns HÄR )
Flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut pizzadegen och skär i tunna stänger. Lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten och strö över flingsalt. Baka av ca 10-14 minuter.

Olivröra
1 burk urkärnade svarta oliver
2 msk kapris
1 kruka basilika
ca 2 msk olivolja
Mixa oliver, kapris och basilika och tillsätt sist olivolja i en fin stråle till en jämn röra.
Bönröra
1 burk stora vita bönor
1 tsk torkad dragon
1 msk vinäger
ca 3 msk rapsolja
salt & peppar
Mixa bönor, dragon och vinäger och tillsätt sist oljan i en fin stråle till en jämn röra. Smak av med salt och peppar.
Färskoströra
250 gram riccotta
250 gram färskost
125 gram spenat
ca 3 msk rapsolja.
salt & peppar
Mixa spenat och olja och rör sedan ihop det med riccotta och färskost. smaka av med salt och peppar.
Gillar
Kommentarer
