Mest lästa

    Vegetarisk sommarbuffé

    För ett par dagar sedan bjöds det på underbart god vegetarisk buffé. En buffé som passar minst lika bra till midsommar om man vill det. Eller kanske till någon annan festlig tidpunkt under sommaren. Inte så knepig alls och går perfekt att förbereda!

    Vegetarisk Sommarbuffé med smak av Citron & Basilika

    ca 20p

    Färsk pastasallad med spenat och ricotta blandat med rostade grönsaker

    Sallad med belugalinser och marinerade kronärtskockor

    Zoodles med citron och basilika

    Vegetariska grillspett med pesto

    Polentacrostini toppad med getost och syltade tomter

    3 sorters röror bönröra, olivröra och färskoströra

    Hembakta grissini

    Färsk pastasallad med ricotta och spenat blandat med rostade grönsaker

    2 kg Färsk tortellini fylld med ricotta och spenat

    1 Röd paprika

    1 Gul paprika

    1 Rödlök

    2 pkt Sparris

    1 pkt Sockerärtor

    1 kruka Basilika

    1 dl Olivolja

    Salt & Peppar

    Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikor, skalad lök och sparris i mindre bitar och blanda tillsammans med någon matsked olivolja, salt och peppar på en plåt och rosta i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. Koka pastan enligt anvisning och kyl av i kallt vatten. Mixa basilika bladen med olja och smaka av med salt och peppar. Dela på sockerärtorna.

    Blanda allt och låt stå svalt till servering.


    Sallad med belugalinser och marinerade kronärtskockor

    250 gram belugalinser

    buljong

    1 burk kronärtskockshjärtan

    3 st plommontomater

    2 påsar machésallad

    citroner saft & skal

    olivolja

    salt & peppar


    Koka belugalinser i buljong enligt anvisning på paketet. Låt svalna och häll av eventuellt överflöd av vätska. Häll av spadet från kronärtskockorna och skär hjärtanen i kvartar. Dela plommontomaterna i klyftor. Blanda alltihop i en skål och smaka av med citron, olivolja och salt & peppar.


    Zoodles med citron och basilika

    2 Zucchini

    1 kruka basilika

    2 citroner saft & skal

    olivolja

    salt & peppar

    Svarva zucchini i en svarv eller skär den i strimlor med kniv. Finhacka basiikan. Blanda saft och skal av citronen med olivolja salt och peppar efter smak och blanda alltsammans i en skål.

    Grillspett som går att förbereda och är lika goda kalla som återuppvärmda på grillen vid servering.

    Vegetariska grillspett med pesto

    1 aubergine

    30 små poatisar

    2 röda paprikor

    2 gula paprikor

    olivolja

    rosmarin

    1 citron skal & saft

    salt & peppar

    panko

    parmesanost

    Pesto

    1 kruka basilika

    1 dl pinjenötter

    1 vilöksklyfta

    1 dl olivolja

    1 dl parmesanost

    Skär aubergine i tärningar och lägg på en tallrik. Strö över salt och låt stå och salta ur i cirka 30 minuter. Koka potatisen i saltat vatten i cirka 10 minuter. Häll av och låt rinna av på hushållspapper. Skär paprikorna i tärningar. Vispa ihop olivolja, citronsaft, skal och rosmarin i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg i grönsakerna i marinaden och rör om.

    Låt stå i ca 30-60 minuter.

    Sätt ugnen på 225 grader. Trä upp alla grönsakerna på grillpinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över parmesan och panko. Rosta i ugnen och cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.

    Pesto

    Lägg vitlöksklyftan och nötter i en mixer och mixa ett par sekunder på högsta hastighet. Lägg sedan i basilikabladen och mixa igen. Riv parmesanosten och häll i blandningen tillsammans med en liten skvätt olja. Mixa lite och häll sedan, lite i taget, i resten av oljan.

    Ringla över peston vid servering.

    Polentacrostini toppad med getost och syltade tomter

    125 gram polenta

    grönsaksbuljong

    ca 100 gram Getost

    ca 50 gram Färskost

    250 gram körsbärstomater

    1 dl vinäger

    1 dl socker

    1 dl vatten

    timjan

    Koka polentan i buljong enligt anvisning på paketet. Bred ut polentan i en lagom stor form, ca 2 cm högt. Låt svalna i kyl, gärna över natten. Skär i kuber och rosta/grilla på bakplåtspapper i ugn ca 250 grader. Vänd kuberna efter ett tag så att det blir rostade runt om. Låt svalna.

    Getostkräm

    Mixa ihop getost och färskost. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

    Syltade tomater

    Koka ihop vinäger, socker och vatten och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Halvera tomaterna och häll i dem i lagen. Låt svalna.

    Spritsa eller klicka ut getostkräm på de rostade polentakuberna. Toppa med syltade tomater och en kvist timjan.


    Grissini

    Pizzadeg (färdig eller egengjord recept finns HÄR )

    Flingsalt

    Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut pizzadegen och skär i tunna stänger. Lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten och strö över flingsalt. Baka av ca 10-14 minuter.

    Olivröra

    1 burk urkärnade svarta oliver

    2 msk kapris

    1 kruka basilika

    ca 2 msk olivolja

    Mixa oliver, kapris och basilika och tillsätt sist olivolja i en fin stråle till en jämn röra.

    Bönröra

    1 burk stora vita bönor

    1 tsk torkad dragon

    1 msk vinäger

    ca 3 msk rapsolja

    salt & peppar

    Mixa bönor, dragon och vinäger och tillsätt sist oljan i en fin stråle till en jämn röra. Smak av med salt och peppar.

    Färskoströra

    250 gram riccotta

    250 gram färskost

    125 gram spenat

    ca 3 msk rapsolja.

    salt & peppar

    Mixa spenat och olja och rör sedan ihop det med riccotta och färskost. smaka av med salt och peppar.


    Gillar

    Kommentarer

    SofiaLissmyr
    SofiaLissmyr,
    Men asså wow vad sjukt mycket gott! MÅste verkligen testa att göra något av detta 😊
    nouw.com/sofialissmyr