Vegansk Jul

Här om dagen åkte jag in till stan med döttrarna och bjöd min mamma och hennes man på vegansk jul. Hade ramlat över lite recept som jag var nyfiken på att prova och plötsligt stod jag där med ett litet veganskt julbord i famnen men saknade aspiranter till avsmakning. Så det blev att packa in allt i bilen och dra in till stadens sus och brus och fantastiska utsikt.

Vintersallad
ruccola
rödkål
apelsin
torkade tranbär
haselnötter



Branteviksinläggning
250 gram svamp ( shiitake eller portobello)
1 rödlök
1 gul lök
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
1 tsk grovmalen citronpeppar
3/4 dl strösocker
3/4 hackad dill (fryst eller färsk)
Lag:
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk ättika (24%)
Rensa svampen och dela den i bitar. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull, koka upp och lägg i svampen. Låt svampen ligga i lagen tills den svalnat. Skala och hacka lökarna fint. Smula sönder lagerbladen och krossa pepperkornen i en mortel. Lägg lök, kryddor, socker och dill i en glasburk och rör om. Fiska upp svamparna från lagen med en hålslev, lägg i burken och rör om så ssvampen blandas väl med övriga ingredienser. Sätt på lock och låt stå svalt i 3 dygn. När det är dags förservwring är det huvudsakligen svampen som äts, men det är gott att låta lite av löken hänga med upp på tallriken också.
Recept från: Den goda gröna julen av Karoline Jönsson


Jönssons frestelse
15 potatisar
2 stora gula lökar
5 dl havregrädde
3 lagerblad
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
1 krm malen vitpeppar
1-2 msk mild senap
salt
2 msk ströbröd
50 gram mjölkfritt smör
Skala potatisen och strimmla den fint. Skala och hacka löken fint. Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter Salta mellan varje lager. Häll över gräddblandningen, strö över ströbröd och avsluta med att hyvla mjölkfritt smör över gratängen. Grädda i 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk och fått färg.
Recept från: Den goda gröna julen av Karoline Jönsson



Veganska k*ttbullar från Gustav Johansson´s blogg Jävlig gott, recept finns HÄR




Risgrynsgröt med kokos
1,5 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
6-7 dl kokosmjölk
1 kanelstång
Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på lock och låt koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning. Tillsätt kokosmjölk och kanelstång. Rör om och låt koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme ca 40 minuter utan omrörning. Är gröten för tunn, låt svälla ytterligare. Är gröten för tjock späd med mera kokosmjölk.
Serveras förslagsvis med rostade kokoschips och granatäpple och eventuellt något sött

