Valdagsbullar

9:e september och valdag!!

Dessutom finbesök från släktingarna från England som vi lovat bjuda på fika i ”flyttkaoset” hos svärföräldrarna.

Så under tiden resten av familjen ägnade förmiddagen åt att kämpa på fotbollscup hängde jag i köket och bakade bullar och såg då chansen att testa en jäsvariant som jag hört om från en arbetskollega under veckan. Kalljäsningen i frysen.

Där pratades det om först 1 timme för att sedan vända på degen och sedan ytterliga 20 minuter. Men med aningens tidsbrist och lite googlande blev det en variant på kalljäsningen på bara 20 minuter i frysen. Jag tror faktiskt att det blev ganska så lyckat och värt att prova igen. Då dessutom med lite ”lyxigare” grovmalen kardemumma och extra strösocker ”on the top”.

Kardemummabullar

150 gram (mjölkfritt) smör
5 dl (havre) mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
Ca 1,4 l vetemjöl
0,5 tsk salt

Fyllning:
75 gram (mjölkfritt) smör
0,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma

1 ägg

1 dl socker
1 dl vatten

Smula ner jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ihop i ca 5 minuter. Låt sedan vila i 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet, socker och kardemumma samt smöret uppskuret i mindre bitar. Arbeta ihop degen i ca 12 -15 minuter. Tillsätt till sist saltet och fortsätt arbeta degen ytterligare 3 - 4 minuter. Lägg degen på en bricka och låt vila i frysen i ca 20 minuter. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 VM tjock rektangel. Bred på fyllning och snurra eller rulla sedan till önskad bullform.
Häll kokande vatten i en plåt med djupa kanter och ställ in den underst i ugnen. Ställ sedan in plåt med bullar och låt jäsa till dubbel storlek. Ta ut plå
ten med vatten och bullplåt. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg (eventuellt utspätt med lite vatten) och grädda bullarna tills de får en bra färg ca 7 - 12 minuter. Koka under tiden ihop vatten och socker. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommer ut.

  • Nära Sollentuna

Gillar