Våffeldagen


Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund, idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid, högtiden firas nio månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.

Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.

Källa: temadagar.se


Klassiskt recept på Våfflor

125 gram smör

4 dl vetemjöl

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 krm salt

3 dl mineralvatten

Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman de torra ingredienserna med ägg och 2 dl mineralvatten till en slät smet. Vispa till sist i den sista dl vatten och det smälta smöret. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Vill man göra en lite "nyttigare" variant kan man testa att göra Kikärtsvåfflor.

Jordgubbssylt

2,5 dl frysta jordgubbar

2 dl syltsocker

Koka ihop i ca 2 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.


Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Tycker våfflorna blir frasigare om man utesluter äggen
nouw.com/stenhagenbettan