Surströmming

För typ 30 år sen testade jag surströmming för första gången. Det var ingen fantastisk upplevelse.

Men med tiden har det ändå väckt en nyfikenhet. Även kära maken är drabbad och vi har under en tid diskuterat om det kanske är tid att testa igen och se om smaklökarna förändrats. Så sagt och gjort, kom kära maken plötsligt hem med ett gäng med mina favoritrosor samt en burk med surströmming. Kombon kan man ju ifrågasätta, men tanken var nog: ska vi göra detta så ska vi försöka göra det bra. Google gick sedan starkt. Hur gör man detta på ett så trevligt sätt som möjligt? Jag är knappast ensam om att ha sett Al Pitcher’s försök att få ner en fermenterad fiskbit. Och man frågar sig bara: Varför???

Hetaste tipset är att välja färdiga filéer och att öppna burken under vatten i diskhon. Skölja ur burken ordentligt och skölja filéerna innan man lägger tillbaka dem för servering i burken.

Sen är det bra att ha en plan för sophanteringen.....

Summa summarum:

Att äta surströmming är mer en upplevelse än en smaksensation.

Det luktade faktiskt inte så illa som man kanske hade föreställt sig.

Om 30 år kanske man kan prova igen....

Surströmming är en av Sveriges mest omtalade maträtter. Surströmmingen anses vara en Norrlänsk delikatess och har sitt ursprung från vackra Höga Kusten i Ångermanland.

De klassiska tillbehören är:

Tunnbröd

Smör – Att bre på tunnbrödet eller mosa med potatisen

Potatis – Kokt, gärna mandelpotatis eller färskpotatis

Rödlök – Hackad

Gräslök

Gräddfil

Det är vanligt att dricka öl och snaps till surströmmingen, speciellt om det är en festlig tillställning så som surströmmingspremiär. Vissa dricker även svagdricka, must eller mjölk.

Gillar

Kommentarer

MissJohansson
MissJohansson,
Aldrig smakat surströmming men är otroligt nyfiken på det eftersom att jag har hört så mycket gott om det och att det just är en delikates men jag är för feg för doften... får ta en klänypa och bara testa. Så fina bilder! Önskar dig en fin dag nu!
nouw.com/missjohansson
saraboman
saraboman,
Vi öppnade burken under vatten och skjölde väldigt noga. Luktade faktiskt inte SÅ hemskt som jag trodde att det skulle göra.. 🤪👍🏼
nouw.com/saraboman
Evaeliasson
Evaeliasson,
Å så gott nu vattnas det i munnen när jag ser dina fina bilder 😋 En delikatess jag lärde mig äta från det jag var barn men som tyvärr inte blir så ofta numera då maken inte tycker det är mycket till mat 😉
nouw.com/evaeliasson
saraboman
saraboman,
Ha ha ha ja det verkar som om det verkligen är två läger när det gäller surströmmingen. Det var inte så hemskt som jag mindes det men heller inte något som jag behöver äta särskilt ofta.. ☺️
nouw.com/saraboman
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Vi har surströmmingsfest varje år MEN jag äter inte dessa sura strömmingar men Kärleken å många vänner låter sig väl smaka
nouw.com/stenhagenbettan
saraboman
saraboman,
Jag avstår helst jag med här fram över...men nu är det iallafall väl prövat 🤪☺️👍🏼
nouw.com/saraboman
christelovergaard
christelovergaard,
Jag har ätit detta en gång och tyckte det var gott, jag fick det i en klämma med tillbehör. Jag skulle göra om det om maken varit med på det. Härliga bilder, bara de gör mig sugen.
nouw.com/christelovergaard
saraboman
saraboman,
☺️👍🏼
nouw.com/saraboman