Spännande helgfika

Ibland ramlar man över recept som man känner att detta bara MÅSTE testas snarast!!!! Som när man hittar en kaka med ingredienser som: tomatjuice och olivolja och som beskrivs som en ovanlig kombination med fantastisk smak ......

"Middag och efterrätt i ett!" utbrast en kollega när jag kände mig tvungen att förmedla detta recept högt på jobbet.

Jag ändrade dock om lite i ingredienslistan för att göra den mjölkfri och fegade ur när det gällde olivoljan till att använda rapsolja med en lite neutralare smak....

Farmors rutor med mannagrynssmörkräm

bottnar:

1,8 dl tomatjuice

1,8 dl olja

1,5 dl florsocker

1 ägg

2 tsk bikarbonat

8 dl vetemjöl

fyllning:

2 dl sylt (jordgubb)

1 liter mjölk (havredryck)

2 dl mannagryn

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

300 gram (mjölkfritt) smör

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda tomatjuice, olja och ägget i en bunke. Tillsätt mjöl, bikarbonat och florsocker och knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut dessa till rektanglar ca 20 x 30 cm. Lägg med fördel den utkavlade degen på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. Täck de färdiggräddade bottnarna med bakduk och låt svalna.

Koka upp mjölken tillsammans med socker och vispa sedan i mannagryn. Koka till en gröt ca 4 minuter. Låt gröten kallna.

Vispa smöret fluffigt och blanda i vaniljsocker och sedan lite kall mannagrynsgröt i taget.

Lägg ihop bottnarna varvat med sylt och manngrynssmörkrämen. Låt kakan stå och mjukna över natten eller minst 6 timmar. Skär i bitar och sikta över florsocker.

"Fantastisk smak"...... nja jag vet inte. ??? Måste nog ta en till för att kunna bestämma mig......

Gillar

Kommentarer

Viktor Högnäs,
Gud så bra tips! 😊
www.nouw.com/viktorhognas