Saffransmunkar

​Min man har en förkärlek  för att fritera. 

Inte för att han gör det särskilt ofta men han blir väldigt glad när det förs på tal, att något ska friteras. Därför var han inte sen i vändningarna när jag föreslog att vi skulle göra saffransmunkar. 

Plötsligt fanns de bara där!

 Ljuvligt sockersöta, gyllene ringar. Vansinnigt goda och ett lyxigt alternativ till lussekatten

Saffransmunkar

1 pkt saffran

1 msk konjak

1 tsk socker, 0,5 dl socker & ca 4 dl socker till garnering

1/2 pkt färsk jäst

50 gram smör

2,5 dl mjölk

1 ägg

6-8 dl vetemjöl plus till utbakning

0,5 tsk salt

1 liter frityrolja

Blanda saffran,  konjak och socker i en liten skål och låt stå och dra i ca 10 minuter. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull  och blanda sedan i mjölken. Låt svalna. Vispa ihop jäst, saffran och mjölkblandningen. Tillsätt socker och ägg. Arbeta in mjöl till en smidig deg och låt jäsa under duk i ca 1 timme. Kavla ut degen ca 1,5 cm tockt. Stansa ut ringar. Låt jäsa på en bakplåtsklädd plåt i ca 30 minuter. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper och doppa sedan genast i socker.

Det bästa är också att när munkarna någon dag efter blivit lite tråkiga, trista och torra blir det galet goda att ommodelera till lite matigare glöggsnacks.

Saffransmunkar ❤️ Bacon!

Linda in dem i bacon, släng in dem i ugnen ca 200 grader ca 10-15 min och vips har du ett fantastiskt litet lyxigt och matigt tilltugg till glöggen eller fördrinken.

Lite rårörda lingon på toppen och smakerna sött, salt och syrligt bildar en härlig symfoni i gomen.

Ibland är livet bra enkelt!

Gillar

Kommentarer