Runbergstårta


En sak som är väldigt skojigt med sociala medier är ju att man i flödena kan upptäcka nya saker som man inte hade en aning om. Som att det idag, den 5:e februari är Runebergsdagen i Finland! En dag då det mer eller mindre är ett måste att äta Runbergstårta!!!

Och som vabbande ”bullmamma” rörde man ju direkt ihop en plåt till morgonkaffet.... 😉

Det gjorde jag visserligen men smakandet får allt vänta till att bli när resten av familjen kommer hem och man kan festa till med en eftermiddagsfika.

Så nu sitter man här som en ”nyfiken i en strut” och undrar hur de smakar.....

Gläder mig åt att se blåbärsriset som jag plockat in spira bland tulpanerna så länge.

❤️



Runbergstårta

100 gram smör

1 dl socker

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl krossade pepparkakor

½ dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Garnering:

Hallonsylt

1 dl florsocker

2 tsk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa det mjuka smöret och sockret med elvisp. Tillsätt ägget och fortsätt vispa. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål. Blanda ihop dem med äggsmeten med hjälp av en trägaffel. Sätt pappersformar i en muffinsplåt eller smör och bröa runebergtårtformar (själv använde jag krossade pepparkakor). Klicka smeten i formarna. Grädda muffinsplåten i cirka 12 minuter, de större formarna cirka 20 minuter. Låt svalna. Bred ut hallonsylten på tårtornas mittparti. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa eller häll med en sked en glasyrring runt hallonsylten.


”En Runbergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en sådan bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av "Runebergs bakelser".

Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungligen såg ut är inte känt, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.”

Källa: Wikipedia

  • fika
  • Nära Storbergsliden -, Sollentuna

Gillar

Kommentarer

Achair
Achair,
😋Kom till "Runebergs stad" Borgå nångång i februari. Varje litet cafe' är fyllt av runebergstårtor.nouw.com/achair
saraboman
saraboman,
Kommer absolut att stå på min resmåls-lista!!! 😃nouw.com/saraboman
Achair
Achair,
Välkommen😊...de hittas egentligen året om här på cafe'erna,för turisterna vill smaka, men vi "infödingar" äter dem bara dagarna kring 5.2 och då äter man många och jämför och har åsikter om hur de egentligen ska smaka och bakas. Om de ska vara våta eller torra, ha vit glasyr eller rosa, bittermandel eller inte ...o.s.v nouw.com/achair
saraboman
saraboman,
Jag hittade väldigt många variater Som sagt. Och just det där med att vissa ”blötte” upp dem med punch eller rom medan andra drack något gott vid sidan om... väldigt spännande litet bakverk måste man erkänna!! ☺️
nouw.com/saraboman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229