Roséglögg och rostade kastanjer

Andra december och imorgon är det första Advent!!

Det börjar på riktigt dra ihop sig till offentliga glöggtider och en trevlig variation är kall, roséglögg tillsammans med rostade kastanjer som med fördel, serveras med rört citronsmör. Passar så väl som en lite lyxigare start på adventsmiddagen som enklare julmingel.

Roséglögg

75 cl rosévin

5 msk råsocker

1-2 kanelstång/er

0,5 tsk gröna kardemummakärnor

1 msk hela nejlikor

3 stjärnanis

Värm upp vinet försiktigt med kryddor. Låt dra i ca 2 timmar eller längre. Servera uppvärmd eller kall med is.

Rostade kastanjer

kastanjer

grovt salt till formen

Till servering:

smör

salt

citronsaft

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett lager salt i botten på en ugnssäker form. (Det går också att rosta kastanjer utan salt). Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen. Rosta kastanjerna i 25 - 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti. Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet. Ät som de är eller blanda dem varma och skalade med smör, citron och lite salt.

Gillar

Kommentarer