Psykisk hälsa

Psykisk hälsa är grunden för vårt välbefinnande, vår hälsa och vår funktionsförmåga. Begreppet kan vara svårt att förklara men kortfattat handlar det om hur vi mår och trivs med livet, men också om vår förmåga att klara av livets upp- och ned gångar.

Ibland drabbas vi eller någon vi känner av psykisk ohälsa, med olika svårighetsgrad: från mildare och övergående besvär, till långvariga tillstånd som kraftigt påverkar funktionsförmågan.

Något som jag tycker är väldigt intressant är att forskning har tydligt visat att fysisk aktivitet är en verksam ”medicin” mot framförallt lättare psykisk ohälsa och att vara fysiskt aktiv också har visat sig kunna förhindra återfall i psykisk ohälsa.

Detta intresse har bland annat lett mig till en plats i styrelsen för Mental Health Run.

Ett otroligt viktigt lopp som vill synliggöra kopplingen mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

Det är viktigt att påpeka att det inte är ditt eget fel att du drabbas av psykisk ohälsa, och det är inte enbart avsaknad av fysisk aktivitet som leder till mental ohälsa, utan det är ofta en kombination av genetiska, sociala och psykologiska faktorer som leder till att man utvecklar psykisk ohälsa. Även ekonomiska faktorer och olika livshändelser påverkar den mentala hälsan.

Det är också viktigt att komma ihåg att vi har olika förutsättningar att utföra fysiska aktiviteter beroende på olika mentala och fysiska funktionsvarianter. Fysisk aktivitet får därför betraktas som en del i att förebygga och behandla psykisk ohälsa. En liten, regelbunden ökning av den fysiska aktiviteten kan innebära en stor förbättring av din psykiska hälsa och ge dig en större motståndskraft mot psykisk ohälsa.


I år var tanken att Mental Health Run skulle gå av stapeln den 19.e September ute på Djurgården i Stockholm.

Men likt så många andra lopp och evenemang stötte vi på patrull iform av en pandemi.

Men som jag sagt förr, det ska tydligen inte finnas något ont som inte har något gott med sig. Så därför kan vi I år, istället erbjuda ett lopp för precis ALLA!

Hur fantastiskt är inte det?? Det kallas Virtuellt och är ett lopp som du helt enkelt kan springa var du vill. Dessutom hur du vill, och då vi I år även blivit väldigt generösa med sträckorna: hur långt du vill!!! Det enda vi önskar är att du anmäler dig och är med och bidrar till Hjärnfondens Psykiatriska forskning.

Årets virtuella upplagan av Mental Health Run

kommer att pågå från fredagen den 18 september till söndagen den 20 september.

Som tillval vid sin anmälan kan man dessutom välja att donera en gåva, från 50:-, eller lägga till en medalj för 100:-.

En väldigt snygg medalj också, måste jag säga!!

Inför loppet kommer det även vara möjligt att ladda ner en nummerlapp, samt ett diplom


Gillar

Kommentarer