Pizzaplanka

Fredagen bjöd på regnskurar i tokformat och det blev hemmafix på programmet. På eftermiddag/kväll blev det en väldigt blöt hundpromenad i skogen följt av fördrink och kökshäng i väntan på pizzabak. När många önskemål om topping gällde blev serveringen aningens kreativ.....
Pizzadeg ca 3 pizzor
50 g jäst
3 dl vatten (37 grader)
0,5 tsk salt
3 msk rapsolja
7,5 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt och olja. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan mjölet. Arbeta till en smidig deg, ca 5 minuter med maskin. Låt degen jäsa i ca 30 miuter. Värm ugnen till 250 grader. Ta upp degen på bakbord och knåda lätt ihop till en smidig deg. dela i bitar. Kavla ut och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.


Pissalidière
0,5 kg rödlök
1 vitlöksklyfta
olja
1 tsk herbes de Provence
1 msk socker
35 gram sardeller
2 dl svarta oliver
Skala och skiva löken tunt. Värm upp oljan och stek löken i en panna tillsammans med kryddorna på låg värme i ca 15 minuter under omrörning. Strö över socker och höj värmen och stek ytterligare några minuter. Fördela lök, sardeller och oliver jämt över pizzadegen och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter. Dekorera med försk timjan.

Pizza med Ädelost, Äpple, Honung och Bladpersilja
1 syrligt äpple
1 dl crème fraiche
125 gram ädelost
honung
1 knippe bladpersilja
Bred crème fraiche övver botten och smula över ädelost. Skiva äpplet tunnt och fördela över osten. Grädda i ca 10-15 minuter. Hacka bladpersilja. Ringla över honung på den nygräddade pizzan och strössla över persiljan.

Pizza med Fetaost och Grönkål
1 dl crème fraiche
olja
1 gul lök
125 gram fetaost
125 gram grönkål
salt och peppar
Skala och hacka löken. Stek lök i olja tillsamman med grönkål på svag värme i ca 10 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Bred crème fraiche över pizzabotten och smula över fetaost. Fördela lök och grönkålsblandningen över osten. Grädda i 10-15 minuter.
