Paj med saffransgröt, hallon och maräng

Läcker paj att förgylla en luciamiddag med eller som kronan på verket efter julmaten! 😋👌��

Paj med saffransgröt, hallon och maräng

Pajdeg

3 dl vetemjöl

1,5 msk strösocker

125 gram kyskåpskallt smör

Fyllning

75 gram smör

2 ägg

0,75 dl socker

500 gram risgryngröt

1 pkt saffran

1 tsk vaniljsocker

200 gram hallon

Blanda mjöl och socker till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga lite med en gaffel i botten. Ställ i frysen ca 30 minuter. Förgrädda skalet i 200 grader i 10-12 minuter. Smält smöret till fyllningen tillsammans med saffranet. Blanda ägg och sockret . Rör ner äggsmeten i gröten tillsammans med smöret och vaniljsocker. Fördela hallonen över pajskalet. Bred ut grötsmeten över hallonen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter,. Låt svalna.

Maräng

400 gram socker

140 gram vatten

400 gram äggvita

40 gram socker

Koka sockerlag på den först angivna mängden socker och vatten. Koka lagen till 124 grader. Vispa under tiden upp äggvitan med resten av sockret. När sockerlagen nått temperatur hälls den försiktigt ner i äggvitan. Vispa kraftigt en stund och sedan långsamt tills marängen svalnat. Spritsa marängen över pajen och bränn av försiktigt med en handbrännare.

Gillar

Kommentarer

Designmodern
Designmodern,

Åh vad gott!! Tycker den blev riktigt fin också 😃


nouw.com/designmodern