Övervikt

Det finns starka kopplingar mellan övervikt och flera allvarliga sjukdomar. Utöver rökstopp är en hälsosam kroppsvikt den mest effektiva preventionen när det gäller att minska risken för bland annat cancer.

I Sverige beräknas ungefär varannan person bära på för många kilon. Övervikt är ett snabbt ökande folkhälsoproblem i västvärlden. Att väga för mycket innebär ökad risk för flera allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdom. De tydligaste sambanden mellan övervikt och cancerrisk gäller cancer i tjock- och ändtarm, matstrupe, njure, äggstockar, bukspottkörtel, gallblåsa och livmoder. Övervikt hos kvinnor i och efter klimakteriet ökar risken för bröstcancer. Övervikt ökar sannolikt även mäns risk för prostatacancer.

Andelen överviktiga personer i Sverige har fördubblats sedan början av 1980-talet. Uppgången kan inte förklaras av ärftliga faktorer även om de har betydelse. Förklaringen ligger i de miljö- och livsstilsfaktorer som har tillkommit sedan 1970-talet. Några beteenden som visar ett stort samband med övervikt är konsumtion av läskedrycker, tid sittandes framför tv och dator, samt bilåkning till och från arbetet.

Det finns ett samlingsnamn för övervikt, insulinresistens, högt blodtryck och/eller blodfettsrubbningar: metabolt syndrom. En överviktig person riskerar att drabbas av det metabola syndromet, som innebär att kroppens mest grundläggande funktioner – ämnesomsättning, energiproduktion och cirkulation – påverkas negativt. Övervikt innebär även ökad risk för diabetes typ 2.

Övervikt påverkar hormonsystemet

Det finns fler tänkbara mekanismer bakom sambandet mellan övervikt, insulinresistens och cancerrisk. Forskning visar att övervikt påverkar hormonsystemet, där insulinet är det hormon som vi vet mest om i dagsläget. Insulin är ett hormon som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de kolhydrater vi får i oss via kosten. Det fungerar som en nyckel som öppnar dörrar i cellerna för att bränslet, det vill säga kolhydraterna, ska kunna komma in och omvandlas till energi. Utan tillräckligt med insulin blir kolhydraterna ”utelåsta” och samlas istället i blodet vilket i uttalade fall kan leda till livshotande tillstånd.

Insulin har även andra funktioner i kroppen. Det stimulerar celldelning och tillväxt i tumörer och hämmar det som kallas apoptos – celldöd. Apoptos är en funktion som är viktig för att undvika cancerutveckling.

Det aptitreglerande hormonet leptin, som utsöndras i blodet från fettvävnaden, är inblandat i inflammationsprocesser och har visat sig kunna påverka tillväxt av tumörer. Den som är överviktig har mer fettvävnad och därmed också mer leptin i blodet än den som är normalviktig.

Viktuppgång lite i taget

De flesta människor går upp i vikt, lite i taget, utan att märka det. Men några gram här och där blir tyvärr kilon över tid. Snabba bantningskurer är sällan lösningen på viktproblem, det gäller att hitta ett nytt förhållningssätt till mat och rörelse som man kan ha med sig under resten av livet.

För att minska sin risk för cancer är det viktigt att sträva efter att hålla en hälsosam vikt under hela livet.

Så håller du en hälsosam vikt:

  • Ät kost med mycket fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter.
  • Begränsa intaget av så kallade tomma kalorier och skräpmat samt drycker som är sötade med socker.
  • Var fysiskt aktiv.
  • Vänd dig till din vårdcentral om du har övervikt eller fetma och vill ha hjälp att minska i vikt.

Källa: Cancerfonden

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
🙀 trevlig läsning så här på morgonen (ironi förstås) de där jäkla kilona
nouw.com/stenhagenbettan
saraboman
saraboman,
Lite ”wake up and smell the coffee....” 😂😱 De där jäkla kilona som kommer krypande...ja... är man nog inte ensam om att helst vilja ignorera... 🙈🙉🙊
Viktig (och många gånger tråkig) information dock ☺️
Det är bara att kämpa på... 💪🏼👊🏼👍🏼😃
nouw.com/saraboman