Och man vill ju smaka på allt!!!


Kalastiden är igång!!! 🎉

Februari är inte bara lika med Vabruari... utan tiden då födelsedagsfirandet drar igån på allvar!!! ”Mormor” startar upp följt av ”farfar” och sen fortsätter stafettpinnen att vandra...

En väldigt trevlig start på det nya året får man väl lov att säga!



”Enklare” plockmiddags-buffé och mycket ”go fika” blev det i helgen. Och det är ju svårt att välja då man vill smaka på allt!



Prästostpaj

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

4 dl riven prästost

2 ägg

2 dl vispgrädde

Salt & peppar

Mixa ihop smör och mjöl och tillsätt sedan vatten. Så fort degen hår ihop räden klar. Tryck ut sen i en smord pajform. Stick några hål i botten med en gaffel och låt stå och vila i frysen till ugnen har blivit varm. Ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Riv osten och vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Fördela osten över pajskalet och fyll på med äggstanningen. Grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna.

Toppa eventuellt med vispad creme fraiche och löjrom., svartpeppar och en dillvippa.



Rullar med hamburgerkött & pepparrot

Tunnbröd

Färskost med pepparrot

Hamburgerkött



Skagentoast

400 gram Räkor skalade på burk (avrunnen vikt)

1,5 dl Majonnäs

1 msk Riven pepparrot

1 msk Hackad dill

Ca 1 tsk Pressad citron

Salt och peppar

Rostbröd

Smör

Dillvippa

Låt räkorna rinna av ordentligt. Blanda majonnäs, pepparrot, dill och räkor. Smaka av med citron, salt och peppar.

Stek brödet i smör (eventuellt utskuret i valfri form). Toppa med räkröra och dill.



Egentligen skulle de heta Ingridbullar.

Min mormor kallade dem för falska wienerbröd och vi säger Rimbobulle. Tydligen uppfunnen av en kvinna med samma namn som min mamma: Ingrid Bohman, vilket gör det självklart till att det idag har blivit mina barns mormors paradbak:

❤️

Rimbobullar/Ingridbullar

25 gram jäst

2 dl kall mjölk

200 gram smör

2 msk socker

2 tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

Fyllning

75 gram smör

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

Glasyr

1 dl florsocker

1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg utspätt med lite vatten och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

    Gillar

    Kommentarer