Nyttigt godis?

Läste härom dagen en "varningstext" från en känd träningsprofil där det uppmanades till att inte falla för ordet "nyttigt" i kombination med ordet "godis". I vanliga fall kan jag erkänna att jag faktiskt också oftast är lite smått överkänslig mot just ordet nyttigt i olika kombinationer, men att avfärda det helt i detta sammanhang, tycker jag dock är fel. Så länge man är överens om ordet "godis" betydelse - "livsmedel som är avsedd enbart för njutning" samt ordet "nyttig" - "livsmedel som har många bra ämnen som i längden är fördelaktiga för hälsan". Jämför man med så kallat traditionellt godis, typ geléhallon som innehåller glukossirap, socker, gelatin, surhetsreglerande medel, arom och färgämne (*) och som bara tillför kroppen energi utan näringsämnen måste man ju ändå få kalla goda saker som man äter för njutnings skull och som råkar innehåller en massa nyttigheter för "nyttigt godis". Min personliga åsikt är att det är bättra att äta näringstäta kalorier än näringsfattiga om man nu ska äta så kallat "godis" för huvud taget....... Men det är ju en helt annan historia.

* Källa: Karamellkungen

Chokladdoppade bananskivor med jordnötssmör

Banan

Jordnötssmör (utan tillsatt socker & salt)

Mörk choklad

Skiva banan och bred lite jordnötssmör på ena sidan av skivan. Ställ i frysen. Smält chokladen. Doppa bananskivorna och ställ svalt för att stelna.


Det är viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig, vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer. Det bättre att äta livsmedel som är rika på viaminer och mineral istället för kosttillskott, eftersom dessa livsmedel även är rika på andra ämnen, exempelvis fiber som hjälper till att hålla igång magen och därmed kan minska risken för tarmcancer.

Källa: Cancerfonden

  • godis

Gillar