Nyttigare morotskaka

Morotskakansdag!
Japp, så är det. Det är minsann ingen vanlig dag utan morotskakans alldeles egna dag. Väl värt att fira enligt de yngre förmågorna här hemmavid.
Och själv såg jag chansen att få prova att göra en nyttigare variant av morotskaka med lönnsirap och bananmjöl istället för traditionellt vitt socker och vetemjöl. Jodå, du läste rätt. Bananmjöl! Jag hittade det på Ica sist jag var där sist och blev så nyfiken på att testa. För er som tycker det är kul med lite näringslära så har det lågt GI och är rikt på fibrer, kalium, järn och magnesium. Och Lönnsirap, innehåller zink, riboflavin och mangan samt en mindre mängd kalcium, kalium och järn. Den innehåller dessutom många antioxidanter. Som sagt, en lite nyttigare morotskaka. ☺️👍🏼
Nyttigare Morotskaka
3 ägg
2 dl lönnsirap
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk nejlika
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
2 dl bananmjöl
1,5 tsk bikarbonat
3 dl rivna morötter
1 dl rapsolja
1 msk citronsaft
Lite rapsolja och hasselnötsmjöl till formen.
Glasyr
50 gram smör
100 gram färskost
En nypa vaniljpulver
0,5 dl lönnsirap
Citronsaft efter smak
Sätt ugnen på 175 grader (över/under värme). Smörj en form med lite rapsolja och strö över lite hasselnötsmjöl. Skala och riv morötterna fint. Vispa ihop äggen med lönnsirap. Vispa i bananmjöl, kryddor och bikarbonat. Tillsätt de rivna morötterna, rapsolja och citronsaft. Blanda till en jämn smet och häll i formen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop rumsvarmt smör med färskost, vaniljpulver, lönnsirap och citronsaft. Bred över kakan och pynta eventuellt med lite bär eller nötter.
Mums!



omg!!! Detta ser så gott ut.
Ska provas! Är en sucker för morotskaka 😂