Morotsoppa med Rödbetstouch och Pepparotskräm

Måndagar har ju blivit allt mer kända som "köttfri måndag", "vegetarisk-måndag" eller "vego-måndag" och så fick det bli även hos oss igår. Middagsbordet fick krönas av denna färgstarka soppa som fått sin distinkta färg från rödbetsjuicen som blev över från helgens prestationshöjande uppladdning..... En försmak på hösten kanske?
Morotsoppa med touch av Rödbeta & Pepparotskräm
ca 500 gram morot
1 vitlöksklyfta
rapsolja
2 dl vitt vin
2 dl rödbetsjuice
1 förpackning grönsaksbuljong
ca 5 dl vatten
1 dl Imat (havrebaserad) eller grädde/creme fraiche
salt & Peppar
Pepparotskräm
gräddfil
riven pepparot
Skala och skär morot i mindre bitar. Skala vitlök och fräs tillsamms med morötter i rapsolja i en kastrull. Fyll på med vitt vin, rödbetsjuice, grönsaksbuljong och vatten. Koka morötterna mjuka, ca 20 minuter. Mixa och späd med Imat och eventuellt mer vatten. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Blanda gräddfil och riven pepparot till önskad styrka. Servera med fördel grovt bröd till och toppa soppan eventuellt med hackad persilja eller oregano.
