Luftiga & Söta Lussebullar till advent


Bättre än så här blir det nog inte!

De här lussebullarna är lätta, luftiga och söta som små juldrömmar. Lång tids jäsning och ett extra svep med sockerlag som avslutning.

Mumsfillibabba!

Luftiga lussebullar

2 paket saffran (valfritt- blötlagda i 30 minuter i 2 msk rom eller mandellikör)

2 dl strösocker

50 gram jäst

175 gram rumsvarmt smör

5 dl rumsvarm mjölk

0,5 tsk salt

800 gram vetemjöl plus till utbakning

1 ägg (utspätt med vatten till pensling)

Pärlsocker

Sockerlag ( 1 dl socker + 1 dl vatten ihopkokt)

Lägg saffran i spriten och låt dra i ca 30 minuter i en bakbunke. Smula ner jästen och blanda i smör, socker och mjölk. Blanda i maskin och fyll på med mjöl. Knåda i ca 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare några minuter. Låt jäsa i ca 60-120 minuter. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Baka ut i valfri lusseform och lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strössla med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter beroende på storlek. Koka ihop sockerlag och pensla över de nygräddade bullarna. Låt svalna på galler.


Gillar

Kommentarer