Lucka 17

När tredje ljuset brinner

vi juleklappar syr

och mamma bakar kakor

och har ett fasligt styr

En jul utan knäck är ingen riktig jul...... 

När jag var liten gjorde jag alltid knäck till jul med min mormor. Hon hade en stor fyrkantig blå gryta och en träslev som det gått av en bit från själva sleven på så att den mer såg ut som en lång spattel. Det tog jätte lång tid att koka knäck! Sakta, sakta skulle det puttra och så gjorde man kulprov av och till. Aldrig var den klar!! Idag använder man termometer, kan koka på ganska så rejält och det går ganska fort. Allt kanske inte var bättre förr...eller?

Knäck

2 dl vispgrädde

2 dl sirap

2 dl strösocker

2 msk smör

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet. Eller använd en termometer och vänta tills ca 125 grader. En liten metallkanna är perfekt för att fördela smeten i formarna. Men annars går det bra att använda sig av två skedar. Jobba fort och akta händerna. Det är varmt!!!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229