Mest lästa

    Lucka 13

    Doften som sprider sig i rummet av ett pepparkakshus hör verkligen julen till.

    Gå loss med färg och form och låt verkligen kreativiteten flöda.

    (Eller ta genvägen med ett färdigköpt som du bara pyntar....fungerar lika bra det!)

    Pepparkaksdeg

    4 dl strösocker

    2 dl sirap

    2 dl vatten

    250 gram smör

    2 msk kanel

    1 msk mald kardemumma

    1 msk mald kryddnejlika

    1 msk mald ingefära

    1 msk bikarbonat

    15 dl vetemjöl

    mjöl till kavling

    Koka ihop socker, sirap och vatten i en kastrull. Lägg i smöret och kryddorna i en bunke och slå över sockerblandningen och rör om tills allt löst sig. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt vila i en plastpåse i kylen 1-2 dygn innan den bakas ut.

    Grädda i 200 grader.

    Tid beroende av storlek och tjocklek.

    Smält Socker till ihopsättning

    Kristyr

    4 dl florsocker

    1 äggvita

    några droppar citron eller ättika

    ev lite vatten om kristyren blir för torr

    eventuellt hushållsfärg

    Röres ihop till en jämn smet

    ev Godis till dekoration


    Gillar

    Kommentarer