Kräftskiva

Innehåller affiliate-länkar

”Kräftskiva i klassisk stil blir lätt bara en kort middag med kräftor, ost och på sin höjd en paj eller bröd nersköljt med en massa lager och snaps. Jag vill ha mer, jag vill ha längre och jag vill ha godare.”

ur Stefan Ekengren’s kokbok Högtid

Och jag håller definitivt med! Redan innan jag gick på semester började jag fundera och fantisera om och på att ordna kräftskiva. Vi brukar inte direkt traditionellt ha någon specifik skiva men en och annan kräfta slinker väl trots allt ner varje år. Men så fick jag då plötsligt syn på en sån där gul traditionell sol-lykta och fick en sån enorm lust att ordna ett riktigt kräftkalas! Lyktorna och annat pynt är redan inköpta men nu återstår själva planeringen för maten… och precis som Herr Ekengren känner jag att jag inte vill nöja mig med det ”enkla.” (I ärlighetens namn är jag dessutom inte heller särskilt förtjust i pillandet…😅 Utan är ”en sån där” som helst bara äter förberedda färdigskalade stjärtar…😂😂😂) Så nu sitter jag här och letar recept i böcker och i gamla och nya mattidningar…

Lite rolig historik som jag bläddrat mig igenom:

Att äta kokta kräftor är ingen ny företeelse utan något man började med redan på medeltiden. Den tidigare kungligheten Erik XIV tyckte dessutom om denna delikatess såpass att han lät odla dem i vallgraven runt Kalmar slott. (Lite extra roligt då jag pluggade där i tre år och tog min examen på slottet). Och även han, var redan på den tiden lite inne på samma spår som jag och Stefan Ekengren. Då kräftorna inte tillagades och åts som i dag, utan istället var huvudingrediens i olika sorters färser och stuvningar. En som däremot inte var särskilt förtjust i denna förtäring var Carl von Linné. Som ansåg att de var rent av förkastliga att äta.

”Kräftor är en sorts insekt och sådana äter inte vi västerlänningar, inte ens som nödfoder, de är definit äckliga.”

Smaken är verkligen som baken….

Begreppet ”Kräftskiva” förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. ”Skiva” syftar på en bords-skiva och det dukade bordet. Och det är just i början av augusti som vi har för vana att duka upp för att fira denna ursvenska fest. Men från 1994 är lagen om premiärdatum den 7 augusti hävd trots att den informellt fortfarande ändå gäller på många ställen i landet. Den har sitt ursprung i ett förbud mot kräftfiske mellan november och den 7 augusti.

🦞

Gillar