Kardemummabullar

Denna vecka är full med gosaker! Innan man hinner äta upp alla chokladbollar från i tisdags vankas det ny temadag på fikafronten...imorgon är det Kardemummabullarnas dag! Det är bara att sätta på kaffebryggaren och tacka och ta emot! Gofika åt folket! Fast sen får vi ta’t lite lugnt. Åtminstone fram till den 27 maj för då har jag för mig att det är muffinsdagen. 😂

Men tillbaka till Kardemummabullarna. Vill man, kan man blanda ihop degen på kvällen och låta kalljäsa under natten. Baka och grädda av och få nybakat till morgonkaffet. Mums! Mums! Mums!

Kardemummabullar

4 dl mjölk

150 g smör (rumsvarmt)

50 g färsk jäst

1,5 dl strösocker

2-3 tsk nystötta kardemummakärnor

0,5 tsk salt

10-12 dl vetemjöl

1 st ägg

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

2-3 msk mald kardemumma

1 dl strösocker

1 st ägg till pensling plus lite vatten

Garnering

0,5 dl vatten

2 msk ljus sirap

2 msk stött kardemumma

0,5 dl strösocker

Rör ihop socker, smör kardemumma, jäst och mjölk. Tillsätt ägg och mjöl och knåda ordentligt i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt salt och eventuellt lite till mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa i ca 1-1,5 timme. Rör ihop fyllningen. Kavla ut degen och bred ut fyllningen ovanpå. Vik degen i tre slag och skär i ca 28 längder som tvinnas och knyts ihop. Lägg i bullpapper eller på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten. Grädda bullarna ca 10-12 minuter. Blanda ihop vatten och sirap i ett glas samt socker och stött kardemumma i en skål. Pensla direkt de nygräddade bullarna med siraplösningen och strö blandningen med kardemumma och socker ovanpå.

Mums! Mums! Mums!

Gillar

Kommentarer