Jungle life!


Jag tycker mig märka att det blir mer och mer ”trendigt” med gröna väster och odlingar. Jättekul tycker jag! Jag kan inte påstå att jag själv har särskilt gröna fingrar men gör mina försök då och då... och i stunden har jag börjat fundera väldigt mycket över att uppdatera växtligheten här hemma både inne och ute inför kommande sommarsäsong. och jag har sett att Lagerhaus snart kommer ut med nya produkter. Spännande! Det är också väldigt roligt att man även belyser växtligheter som något väldigt positivt inom arbetet med att motverka ohälsa. Senast i en artikel i ”Hälsoliv” läste jag.:

Växter renar luften och fångar upp absorberar giftiga partiklar. Många växter i ett rum kan dessutom öka luftfuktigheten. Det här får positiva effekter för vår andning, motverkar huvudvärk och kan få oss att sova bättre.

Källa: Nasa


Trädgårdsterapi eller trädgårdsrehabilitering är en särskild form av terapi som går ut på att omge sig med och vårda växter i inom- och utomhusmiljöer. Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige. I USA och England började man med trädgårdsrehabilitering efter första världskriget, som ett sätt att vårda hemvändande soldater med krigstrauman.

Terapiformen är i dag en del av sjukvården och i Sverige finns det flertalet anläggningar som erbjuder trägårdsterapi.

Forskare har studerat hur patienterna reagerar av behandlingen och bland annat sett att den motverkar stress och minskar återfallsrisken för utmattning.Enligt Patrik Grahn som är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet. Finns det tre olika teorier om varför krukväxter får oss att må bra.

Den första kallas biofili och bygger på att människan har en nedärvt intresse för det som lever och växter.

– Det är en urmekanism som sitter långt, långt inne i våra mest basala hjärndelar. För vår överlevnads skull har vi en slags instinkt om vad som är bra för oss. Ser man ett minsta tecken på grönska och liv så väcker det hopp och förtröstan, säger han och fortsätter:

– Det här är en kraftig mekanism som har studerats flitigt. Man har sett att patienter på sjukhus som har utsikt över en grönskande park använder mycket mindre smärtstillande medicin och kallar mer sällan på nattsköterskan på grund av oro eller ångest. Hur konstigt det än kan låta så är det lugnande och till och med smärtdämpande.Den andra teorin är att vi mår bra av att få vårda och få andra att trivas. Ett sätt att få utlopp för det behovet är att ta hand om ett husdjur eller ett barn, men även växter.Den tredje teorin handlar om att växter hjälper oss att skingra tankarna och med beslutsfattande. I naturen förekommer självlikformiga mönster. Till skillnad från en tegelvägg eller en bokhylla finns det en oregelbundenhet i de här naturliga mönstren som vår hjärna har lättare att ta in.Jungle life! Lagerhaus presenterar årets nyheter för balkong och terras

Äntligen dags för uteliv och att dekorera balkong och terrass! I år maxar Lagerhaus grönskan med kollektionen Jungle Life.

Färgkartan har inspirerats av prunkande grönska, med inslag av varma toner som orange, rosa och gul. I kollektionen syns bland annat mönstrade picknickfiltar, flätade korgar, vackra piedestaler, amplar och krukor. Stort fokus på naturmaterial, tropiska mönster och grönska.

- Tänk dig känslan av att få tillbringa sommaren i en djungel (på hemmaplan!). Vår djungel ska vara mysig, varm och inbjudande. Det hänger växter från taket och krukor placeras på olika höjder. Allt för att bygga ett så mysigt rum som möjligt på vår balkong/uteplats, berättar Frida Grahn, Community Manager på Lagerhaus.

Kollektionen Jungle life finns i butik och online from 11 april.


10 LÄTTSKÖTTA KRUKVÄXTER FÖR NYBÖRJARE

Pelargoner

Garderobsblomma/Zamiakalla

Fredskalla

Aloe vera

Begonia

Kantdracena

Kaktus

Ampellilja

Paradisträd

Elefantöra

Källa: Plantagen

Gillar

Kommentarer