Julgratäng-en annan sorts Jansson

Jag gillar verkligen kål! I stort sett alla sorter och i stort sett alla former. Nom! Nom! Nom! Testade ju för en tid sen att göra vitkålsgratäng och har typ inte velat äta något annat sen dess...ha ha ha. Och så gillar jag Janssons frestelse. Vilket brukar vara en av höjdarna på julbordet enligt mig. Så härom veckan när jag stod och stekte på kål fick jag plötsligt idén att testa att göra en Jansson-variant av vitkålsgratängen. Så jag slängde ihop två små gratänger när jag ändå höll på. Tillsammans med några extra bitar ansjovis. Och det blev rysligt gott det med!!! Som en lite knaprigare, fräschare julgratäng! Extra smakrik blev den också eftersom jag redan tillsatt lite vitlök och srirachasås. Tillsammans med några köttbullar blev det en smarrig jullunch. Ska absolut göra en större till årets julbord också! (Ett tips är dock att dra ner på saltet eftersom kål inte ”äter” salt likt potatis.)

Vitkålsgratäng

500 gram vitkål

1 gul lök

(1 vitlök)

(ca 1 msk srirachasås)

200 gram färskost

1 dl grädde

salt

peppar

smör

2 dl smakrik ost

Julgratäng

+ ansjovis efter tycke och smak

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla vitkålen tunt. Skala och hacka gul och vit lök. Stek löken mjuk i lite smör och blanda i kålen. Låt fräsa några minuter. Blanda i srirachasås , färskost och grädde och krydda med salt och peppar. När allt är väl blandat lägg i en ugnsfast form. (Julgratäng - varva med lite anjovis)

Riv osten och fördela den över kålen. Baka i ugnen ca 15 minuter.


Gillar

Kommentarer