Italienska chokladkakor

Lite robusta och lantliga, chokladiga och väldigt, väldigt goda!

Jag satt och surfade runt på ZETA Fernando di Luca´s hemsida härom dagen och hittade massor med läckra recept från Italien och närområdet kring Medelhavet. Bland annat ramlade jag över kakor med choklad och olivolja och såg min chans att "bli av" med alla små chokladrester som ligger och skräpar i skafferiet. Så i mina blev det dubbelt upp med choklad och dadelsirap istället för lönnsirap. "Man tager vad man haver" som Kajsa-Varg eventuellt sa. Mumsigt goda blev de iallafall och lite nyttigare intalar jag mig själv.

Kakor med choklad och Olivolja

4 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1,25 dl (Zeta) Extra jungfruolivolja

1 ägg

2 msk dadelsirap

200 gram choklad (av varierande brun nyans)

lite vatten

Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Hacka upp chokladen. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olivolja, ägg och sirap. Blanda om ordentligt och rör ner chokladen. Blanda eventuellt i lite vatten för att få ihop allt till en degklump. Rulla matskedstora bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna med handen och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
å vad jag ska baka senare i år 😉
nouw.com/stenhagenbettan