Ibland fastnar man i träsket ”kladdkaka”

Lite gott till helgen?

Kladdkaka är en av de få efterrätterna som faktiskt går hem hos alla här hemma.

Och kladdkaka är ju helt fantastiskt i sig. Inga krusiduller. Bara enkelt, kladdigt och gott. Aningens svårt att förklara för till exempel människor från utlandet bara. Vilket blir en svensk traditionell klassiker i en underbakad brownie. ”Den är inte klar” ”jo, den ska vara så. Helt perfekt”

Och Ibland när man har gjort en alldeles vanlig kladdkaka tänker man att man kanske ändå borde piffa upp den,

iallafall lite....

Så då kanske man spritsar på lite grädde, vilket allt som oftast, gör att saker ser lite lyxigare ut. Sedan slänger man kanske ihop en salt karamellsås som man ringlar över....

gott, gott...och gott helt enkelt.

Någon vecka senare eller så, ser man resterande burk kolasås stå i kylen och det faller sig helt naturligt och otroligt motiverande att ännu en gång utveckla den alldeles vanliga kladdkakan ytterligare till något alldeles extra! Gott, gott, gott kan ju faktiskt bli ännu lite godare. Och efterrätt är ju alltid ett trevligt inslag på en god middag.

Resultatet blir kanske att man varvar kladdkakesmeten och resterande kolasås i formen och dessutom strör salta jordnötter över hela härligheten.

Hujeda mig vilken kladdig och god kaka det blev!!

Spritsad grädde och ytterligare lite sås på och allt sitter som en smäck!

Inget man bör äta varje dag men.... Mums!

Löpning på det?

Kladdkaka de luxe

100 gram smör

2,5 dl strösocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 msk snabbkaffepulver

Salt karamellsås

salta jordnötter

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker, snabbkaffepulver och ägg, blanda väl. Rör ner vetemjöl och kakao så att allt blir väl blandat. Häll hälften av smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ringla över önskad mängd karamellsås. Strö över "lagom" med salta jordnötter. Fyll på med resterande kladdkakesmet. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.


Salt Karamellsås

2,5 dl strösocker

100 gram smör

1,75 dl vispgrädde

1 nypa salt

Smält försiktigt sockret i en ­kastrull, rör om med en visp hela tiden och var noga med att sockret inte fastnar på kastrullens väggar. Ta kastrullen från värmen precis när sockret smält och knappt börjat få färg. Tillsätt grädde och smör och rör om tills sockret löst sig. Koka såsen tills den fått en seg konsistens som påminner om sirap. Tillsätt en nypa salt och låt svalna.


Gillar

Kommentarer

Matpassion
Matpassion,
Åh så gott! Super fin blogg 💕
nouw.com/matpassion