Hemgjord must till jul

Foto: ISTOCK


Går det att göra egen julmust hemma? Absolut, kan man läsa i en artikel ur tidningen Land. Och det kräver varken jäst eller kolsyremaskin. Resultatet ska bli häpnadsväckande bra och kommer garanterat att väcka uppståndelse vid julbordet.

Någon mer som inte kan låta bli att prova?


Hemgjord Julmust.

Inte direkt svårt kanske, men det kräver sina förberedelser. Först måste man se till att ha en stor glasburk eller en dunk att låta julmusten mogna i. 4-6 liter är lagom för receptet. En tunn kökshanduk och en gummisnodd. Inledningsvis börjar man med att göra en så kallad Sodastart. Det är en grund som får utvecklas ungefär som en surdegsstart. Jag satte igång min sodastart igår och väntar nu med spänning på att se om jag kan få ihop en aldeles egengjord must till julbordet.

Så spännande!

Sodastart

5 dl vatten

2 msk fint riven ingefära

1 msk råsocker

1,5 msk strösocker

Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk. Täck över med en ren, tunn kökshandduk och fäst den ovanpå som ett lock med hjlp av gummisnodden, så att sodastarten kan andas. Lår burken stå i 4-6 dagar. Rör om 1-3 gånger om dagen. Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmare, till exempel ovanpå kylskåpet. Då kommer processen igång snabbare. Mata blandningen med ytterligare 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen. Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om. Vill du göra egen must vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära.

Recept: Hanna Lindberg

Hemgjord Julmust

1 dl russin

3 torkade fikon

3-4 katrinplommon

1 dl finhackad ingefära

1 dl torkade, lätt krossade, enbär (ca 1,5 kryddburk)

2 pomeransskal

2 muskotblommor

3 kryddnejlika

10 gröna kardemummakapslar

2 stjärnanis

4-5 kanelstänger

2 tsk citronsyra

1 + 2,5 l vatten

400 gram mörkt muscovadosocker eller liknande råsocker

2 dl sodastart

Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en jastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten. Täck över den svalnande kastrullen med plast eller ett tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar. Sila av och blanda med sodastarten. Låt stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur 3-5 dagar. Smaka av den tredje dagen. Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen "äter upp" sockret. Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig! Häll upp på väl rengjorda flaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1-2 dagar för att kolsyras naturligt. Lägg i kyl för att avstanna fermenteringen. Musten håller ca 1 månad i kylskåp.

Recept: Hanna Lindberg

Gillar

Kommentarer