Helggryta

Snart fredag och dags att planera och förhoppningsvis maxa helgen!! Finns det då något som är bättre och mysigare än att komma hem till färdiglagad och ljuvligt doftande mat? Inte minst efter att man kanske själv har fått njuta av en lång härlig vinterpromenad eller tokåk i pulkabacken. Bara skära upp ett gott bröd. Hälla upp ett glas rödvin och bara få sätta sig ner och njuta...... Suck! Men man kan ju faktiskt både ha kakan och äta den! Lösningen heter LÅNGKOK!!!!! Att den gyllene regeln som råder dessutom stavas "Man tager vad man haver" enligt känt Cajsa Warg stuk, gör ju allting dessutom ännu enklare. Släng ner lite vad du tycker i en gryta. På med lock. Och låt sakta puttra.....

Helggryta

1 kg grytbitar av nöt

2 chorizokorvar

1 gul lök

2 morötter

2 röda paprikor

1 burk syltlök

1 burk körsbärstomater + en burk vatten

100 gram soltorkade tomater

2 dl rött vin

2 lagerblad

1 tsk mald paprikapulver

chiliflakes

några kvistar rosmarin

rapsolja

salt & peppar

Skär korv och kött i mindre bitar. Värm upp en gryta och stek kött och korv hastigt på stark värme. Blanda i resten av ingredienserna. Sänk värmen och låt sedan småputtra under lock i 3-4 timmar. Håll lite koll och spä med vatten om det skulle behövas.

Foccacia

25 gram färsk jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7–8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lite lätt. Platta ut den tills de är cirka 1 1/2 cm tjock och lägg den att jäsa till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Tryck fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning (kryddor, tomater, oliver till exempel) Grädda brödet till gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229