Hela veckans mat

God Morgon!
Tänkte bjuda på en hel arbetsvecka i mattips på en och samma gång.
Vansinnigt enkla, snabba och klassiska vardagsrecept som går hem hos de flesta. Kanske är det något som lockar...
Väl smakat!

Köttfri Måndag bjuds det på Spenat & Grönkålssoppa!
Kanske märkligt nog en favorit hos de flesta hos oss. Och när det är en grönsaksrätt som till och med barnen gillar går den varm här hemma...
Spenat & Grönkålssoppa
400 gram fryst spenat
200 gram fryst grönkål
1 gul lök
2 fpkt grönsaksbuljong
1,5 l vatten
3 dl Imat (havregrädde)
rapsolja
salt & peppar
riven muskotnöt
Hacka löken och fräs blank i olja i en stor kastrull. Tillsätt spenat och grönkål samt buljong. Späd med vatten. Låt koka ihop. Späd ytterligare med grädde och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Servera förslagsvis med kokt ägg och bröd.


Nej. All "färdig mat" är inte dåligt! Det finns genvägar att gå om man inte hinner eller har brist på lust att panera själv. Lägg då istället tiden du sparar på att svänga ihop en egen lite "lyxigare" räksås. Trots att det händer att våra barn är galet "fisförnäma" när det gäller räkor. (Kan ha något att göra med deras sommarvistelser i räkans hemland "Smögen").... funkar det helt perfekt med "fulräkor" en och annan tisdag!
Panerad fisk med räksås
Räksås
2 äggulor
1 msk senap
1 msk vinäger
ca 2 dl rapsolja
Salt & peppar
1 liten burk räkor i lag
1 msk dill
1 tsk riven pepparrot
Blanda äggulorna med senap och vinäger. Vispa droppvis i oljan. Häll av räkorna och blanda i den nu färdiga majonäsen tillsammans med dill. Smaksätt med salt, peppar och riven pepparrot.
Servera förslagsvis med panerad fisk, kokt potatis och kokta gröna ärtor.


Korv Stroganoff
1 gul lök
600 gram falukorv
0,5 dl senap
0,5 dl chilisås
3 dl Mat (havregrädde)
salt & peppar
rapsolja
Skala och hacka den gula löken. Skär korven i strimlor. Fräs lök och tillsätt sedan korven. Bryn den lätt och tillsätt sedan senap och chilisås. Späd med grädde och låt koka ihop. Smaka av med salt & peppar.
Servera förslagsvis med kokt ris och grönt.


Helt vanlig köttfärsås!! Min yngsta sons ständiga fråga: är det VANLIG köttfärsås?? Alltså inga röda linser, morötter eller dylikt. Och JA, det här ÄR:
"helt vanlig köttfärsås"!!!
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 500 gram nötfärs
1 förp köttbuljong
1 dl chilisås
1 burk finkrossade tomater
salt & peppar
Skala och hacka löken. Fräs gyllene och tillsätt köttfärsen. När köttfärsen är brynt tillsätt buljong, chilisås och krossade tomater. Koka ihop och smaksätt med salt och peppar.
Servera förslagsvis med kokt spagetti, ruccola och riven parmesan.
Hos oss är det även standard att servera majs till.


En burk Ginger beer har stått och tagit plats i vår kyl i all evinnerlighet! Tänkte att det var dags att göra sig av med den. Så den fick stå till grund för fredagens kalasmiddag!!
Kyckling på Burk
1 hel kyckling
1 halv ginger beer
75 gram smör
1 lime
0,5 dl olivolja
1 msk #spicerub1 Honey & Ginger
1/2 kruka basilika
1/2 kruka timjan
Sås
Skyn
1 msk balsamvinäger
3 dl syrad grädde 15%
salt & peppar
maizenaredning
Sallad
Sallad
Avocado
kokta rödbetor
getost
fikon
honungsrostade nötter
Sätt ugnen på 130 grader. Hacka basilika och timjan. Bryn smöret och tillsätt olivolja och limesaft. Smaksätt med salt och peppar, rub-krydda och örter. Gnugga in smör och örtblandningen över kycklingen. Skär eventuellt några jack i kycklingen så marinaden har lättare att tränga in. Öppna ölburken med hjälp av en konservöppnare. Drick upp hälften och trä sedan kycklingen över burken med resterande Ginger beer. Placera burk och kyckling i en form och låt tillagas i ugnen i ca 2 timmar (kycklingens innertemperatur ska uppnå 73 grader). Ta ut kycklingen och dra isär köttet och lägg upp det på ett uppläggningsfat. Häll spadet och resterande Ginger beer i burken i en kastrull. Tillsätt vinäger och grädde och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red med maizena redning.
Servera förslagsvis med ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.



Kommentarer