Härlig midsommartårta

Midsommarveckan har just börjat!!

Och kronan på verket till en riktig midsommarklassiker måste väl ändå vara Jordgubbstårtan?!? Här kommer ett väldigt enkelt och bra tips på hur du lätt svänger ihop en själv.

Jordgubbstårta

tårtbottnar

vaniljkräm

ca 1 l jordgubbar

5 dl vispgrädde

citronmeliss

Tårtbottnar

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp till smeten är vit och pösig. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta sedan ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Ett tips är att låta bottnarna frysa över natten och sedan skära till dem direkt när de kommer ur frysen.

Vaniljkräm

2 dl mjölk

2 msk socker

2 äggulor

2 msk maizena

2 tsk vaniljsocker

Dela på äggulor och vitor. Rör ihop mjölk, socker, maizena och äggulor i en kastrull och värm på en platta. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får INTE koka. Ta av från värmen och blanda i vaniljsocker. Låt svalna helt.

Montera ihop tårtan genom att först dela "sockerkakan" i tre bottnar. Bred vaniljkräm på det understa lagret och lägg på botten nummer två. Täck med färska eller tinade frysta jordgubbar och toppa med den sista tårtbotten. Vispa grädde och täck tårtan med den. Spara eventuellt lite till att spritsa rosor eller annat som dekoration. Pynta med halverade eller skivade jordgubbar och citronmeliss.

Låt stå i kylen till servering.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229