Halloweenbakning-Haunted gingerbreadhouses

I fredags började vi på riktigt med förberedelserna inför Halloween. En tradition som bara växer och växer här hemma. Så roligt att få ett tema att samlas kring och pyssla, baka och fixa. Hade förberett och gjort pepparkaksdeg förra helgen och satt ihop husen i veckan så att det bara var att sätta igång med pynteriet direkt. Utgick från mallen för de traditionella julhusen och gjorde ett extra torn på fri hand till ett av dem. Det är ju bara fantasin och kreativiteten som sätter gränserna.
🎃
Pepparkakshusdeg
4 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vatten
250 gram smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl
mjöl till kavling
koka ihop socker, sirap och vatten i en stor kastrull. Lägg i smöret och kryddorna. Rör om tills allt har löst sig och låt svalna tills rumstemperatur. Rör i vetemjöl och bikarbonat och arbetea ihop till en ganska lös deg. Låt vila i kastrullen eller i en plastpåse i kylen 1-2 dygn innan den bakas ut.
Grädda delarna i ugnen på 200 grader.
Tid beroende av storlek och tjocklek.
Smält strösocker försiktigt till ihopsättning.
Akta fingrarna!
Kristyr
4 dl florsocker
1 äggvita
ev lite vatten
hushållsfärg
Röres ihop till en jämn smet.
Godis till dekoration
Pepparkakshusmall, utstickare finns HÄR
👻







