Halloween 🎃 lite mer Ă€n bara ett ”kommersiellt jippo”

Imorgon Ă€r det Halloween!🎃

Och jag tror att det var 1987 eller 1988 som jag karvade min egna första pumpa. Min upplevelse Àr att det Àr en tradition som mÄnga gÄnger blir vÀldigt ifrÄgasatt. Min Äsikt Àr att precis som med alla andra traditioner, blir den vad du gör den till. Ett eget ansvar dÀr man Àger sina egna traditioner med respekt för andra utan att förkasta.

Högtiden har vÀxt sedan 1990-talet och blivit populÀr frÀmst bland barn och ungdomar och med ursprung i USA har framför allt barnen tagit över seden och ser möjligheten att retas med vuxna, gÀrna utklÀdda till skrÀckmonster eller till och med Döden.

Halloween handlar mycket om att barn retar och provocerar de vuxna, men pÄ ett lekfullt sÀtt.

MÄnga gÄnger upplevs det som om det finns de som tycker att Halloween inkrÀktar pÄ Alla helgons dag. Alla helgons dag och Halloween Àr tvÄ högtider som fÄtt ökad betydelse i Sverige och Norden under 1900- och 2000-talet. BÄda har katolska drag och döden som tema. Det finns fler kontaktytor:

–Historiskt sett sĂ„ har Alla helgons dag och Halloween samma bakgrund och lĂ„ngt tillbaka har de ett samband. Men sedan dess har de separerats, sĂ€ger Jonas Engman.

Numera har de smÀlt samman mer i och med historiska förÀndringar av religion, vÀrderingar och social ordning och inte minst genom migration och populÀrkultur. Att de intrÀffar nÀra varandra datummÀssigt spelar förstÄs in.


Halloween kom till Sverige via amerikansk populĂ€rkultur. Men till USA kom den med immigranter frĂ„n Irland, dĂ€r den kallas All Hallows' Eve, som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november. Dess popularitet vĂ€xte i USA och utvecklades efter hand till en barnens högtid, dĂ€r barnen kunde skĂ€mta med vuxna. Det engelska uttrycket ”trick or treat” har försvenskats till ”bus eller godis”. I detta avseende kan drag i Halloween kĂ€nnas igen i det svenska pĂ„skfirandet liksom i flera andra busiga seder, men ocksĂ„ i mĂ„nga internationella högtider med mer eller mindre uttalat karnevalstema.

Mycket av Halloween handlar om att gestalta skrÀck och död, gÀrna med blod och dödskallar. PÄ sÄ sÀtt görs döden symboliskt nÀrvarande i vÄra hem och bostadsomrÄden, oftast i barnens gestalt. Eftersom det i Sverige framför allt Àr en barnens och de ungas högtid, har den plockats upp av förskolor och skolor. I vÄrt land sammanfaller högtiden med alla helgons dag, en dag till Äminnelse av de döda. Men eftersom alla helgons dag infaller första lördagen i november och Halloween den 31 oktober sÄ krockar dagarna sÀllan. BÄda högtiderna kan dock kopplas samman som högtider som tematiserar de döda och döden. DÀrmed har de slÀktskap med mÄnga högtider runtom i vÀrlden vid denna tid.

En annan sida av Halloween Àr att den ocksÄ fÄtt markera slutet pÄ sommaren och vinterhalvÄrets början. Ett tecken pÄ detta Àr pumpan, som ges mÀnniskogestalt med ett brinnande ljus i huvudet. PÄ detta sÀtt finns en nÀrhet till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.


KĂ€lla: Nordiska museet

Det finns dem som föresprÄkar en försvenskad variant av de tvÄ traditionerna som t.ex Mats Danielsson, Vett- och etikettexpert i tidningen Vi i villa, som rÄder:

Första fredagen i november: Bus!

Dagen efter pÄ lördagen: TÀnd ljus!

Gillar

Kommentarer