Gudomligt len och krämig Västerbottensostpaj med löjrom och uppvispad crème fraiche


Kvällen innan vi drog iväg till Mallis blev det lite middagssupé mitt i all resyra och packning. Jag hade svängt ihop en Västerbottensostpaj ur minnet från något kök som kära maken jobbat i någon gång för länge, länge sen och som var ett stående moment på den tiden. Otroligt len och krämig fyllning som bara får stelna i kylen.

Hundvakterna som fick överta resterna när vi åkt iväg verkade också väldigt nöjda om jag får säga det själv.

Mums! Mums! Mums!

Västerbottensostpaj

Klassisk Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 gram smör

3 msk vatten

Mixa ihop mjöl och smör i en mixer och tillsätt vattnet. Låt maskinen snabbt arbeta ihop allt till en degboll. Smörj en pajform med lite olja och klä sedan formen med pajdeg. Nagga lite i botten med en gaffel och ställ att stelna i frysen. Sätt ugnen 225 grader och grädda skalet i ca 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning

ca 300 gram Västerbottensost

1,5 dl vispgrädde

Riv osten. Koka upp grädden och smält sedan ner osten i grädden. Rör till en helt jämn smet. Låt ostsmeten svalna och kyl den lite så att den stelnar ytterligare. När den är lagom tjock för att inte rinna igenom pajskalet hälls den över skalet. Låt stå att stelna helt i kylen. Gärna över natten.

Vispa crème fraiche och spritsa rosor över pajen. Klicka ut löjrom och dra några tag med svartpepparkvarnen över. Klipp eller hacka gräslök och sprinkla som avslutande topping.


Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Ser gott ut 👍🏼
nouw.com/ingajohansson