Gudagott Havrebröd

Hade en plan att inleda detta års bloggande med ett inlägg om hälsosamma vanor och den för många traditionella nystarten. Men vardagen kom liksom i mellan. Fick ett hett tips om en spännande serie på Netflix strax efter jul. ”Manhunt: Unabomber”. En verklighetsbaserad serie som ger en fascinerande inblick i mannen som satte skräck i USA, genom att skicka bomber med post – och mannen som till slut fällde honom. Inget för barn står det tydligt på Netflix hemsida vilket har resulterat i en rad sena kvällar i väntan på att vår jullovslediga lilltjej ska somna och vi äntligen ska få kvällens dos av spänning. Sena kvällar som resulterat i sena morgnar för oss hemmavarande och viss omprioritering. Något som många gånger ger självkänslan en törn men som förhoppningsvis släpper när man väl bestämt sig och ser ett syfte i sitt val. Ska vi titta på skidtouren? frågar jag äldsta dottern som inte har kommit iväg till gymmet denna morgon och muttrar lite om den såkallade "Nystarten" som hon tänkt sig. Det går fort utför så här i början tänker jag och ser en fjälltopp för min inre syn. Omprioriteringar. Återhämntning och vila. Ibland måste man se till sina begränsningar och bara låta sig flyta med och faktiskt låta sig njuta av det. Ibland måste man inse att det kanske inte är så himla viktigt att skriva en rapport just nu. Det kan lika bra ta ett år, till den ska in. Det kanske inte gör så mycket på det stora hela? Ibland är det bättre att baka ett bröd istället. Ett gudagott havrebröd och sen låta sig själv njuta av det, här och nu!

Ibland är livet helt enkelt gudagott att leva!

❤️

Havrebröd i långpanna (Mjölkfritt)

4 dl havregryn

6 dl + 2 dl havredryck (mjölk eller vatten går nog minst lika bra)

50 g jäst

50 g mjälkfritt smör (eller vanligt smör)

1 msk honung

drygt 1 tsk salt

ca 1 l vetemjöl

Koka en gröt av 6 dl havredryck och havregryn i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i resterande 2 dl havredryck samt smöret och honungen. Låt svalna till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll sedan över grötblandningen och blanda runt till jästen är upplöst. Blanda i mjölet och arbeta sedan degen några minuter. Tillsätt till sist saltet och arbeta något ytterligare. Degen är lite kletig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Klä en långpanna med bakplåtspapper och själp ut degen med hjälp av mjöliga händer på plåten. Forma den lite lätt smidig med hjälp av mjöl om det behövs och platta sedan ut den. Dela upp degen i bitar med hjälp av en kniv eller degskrapa. Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa igen i ca 30 minuter. Grädda i ca 25 minuter och låt sedan svalna något innan du sätter tänderna i det.

Gillar

Kommentarer

Karolinahjortskull
Karolinahjortskull,
Åh! Ser gott ut, måste testas! Kram nouw.com/karolinahjortskull
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Den ska jag prova. Har lovat baka bröd varje veckanouw.com/stenhagenbettan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229