Gotländsk Saffranspannkaka


En gång i tiden (för ganska länge sen) hängde vi ganska mycket på Gotland då min syster med familj bodde där och mina föräldrar hade grannhuset som sommarbostad. Då var Saffranspannkaka med salmbärssylt ett stående inslag och har sedan dess blivit något som ibland poppar upp i tanken och skapar ett enormt sug. För en julnörd sätter den fantastiska saffranssmaken dessutom igång en storm av härliga känslor om att det faktiskt finns en kommande jul inom kort även om den i sommarvärmen ter sig väldigt långt borta.

Mums! Mums! Mums!

❤️


Saffranspannkaka

1 liter färdig risgrynsgröt

2 paket saffran (à 1/2 g)

(en liten skvätt rom)

2 msk strösocker

1 dl mandel

3 ägg

1,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg saffranet i en liten skål med en liten skvätt rom. Hacka mandeln. Blanda ihop risgrynsgröt, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran och socker. Blanda väl och häll i en smord, ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Servera med vispad grädde och sylt eller bär.


Gillar

Kommentarer