Glutenfri äppelpaj med salt kolasås och vispad grädde

Nya bekantskaper betyder ibland nya utmaningar. Vissa utmaningar trevligare än andra... som i detta fall när det  ”bara” gäller att tänka om när det gäller gluten. 

Så det blev att testa att baka paj på glutenfri mjölmix. Och oj vad förvånad man faktiskt blev då det blev riktigt bra! Väldigt knäckig, vilket jag tycker är jättegott. Finns nog en stor ”risk” att det blir många glutenfria pajer här fram över... 😋👌🏼

Glutenfri Äppelpaj

3 dl ljus glutenfri mjölmix (finax)

125 gram smör

1,5 dl strösocker

Smör till formen

4 st äpplen

Kanel & socker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjölmix, smör och socker i en bunke och nyp ihop med fingrarna till en smuldeg. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skala och klyfta äpplena. Blanda runt klyftorna med önskad mängd kanel och lite strösocker och lägg dem i formen. Täck äpplena med smuldeg och grädde ca 25 -30 minuter.

Serveras med fördel tillsammans med vispad grädde och salt kolasås.

Mums! Mums! Mums!


Salt Karamellsås

1,25 dl strösocker

50 gram smör

1 dl creme fraiche

1 nypa salt

Smält försiktigt sockret i en ­kastrull, rör om hela tiden och var noga med att sockret inte fastnar på kastrullens väggar. Ta kastrullen från värmen precis när sockret smält och knappt börjat få färg. Tillsätt smör och creme fraiche och rör om tills sockret löst sig. Koka såsen tills den fått en seg konsistens som påminner om sirap. Tillsätt en nypa salt och låt svalna.


Gillar

Kommentarer

Kvintettmamman
Kvintettmamman,
Låter väldigt gott 😋
nouw.com/kvintettmamman
sandrakannasto
sandrakannasto,
Åh mums! Äppelpaj är så gott nu under hösten 😊
nouw.com/sandrakannasto