Glass i stora lass

Min mamma älskar recept och samlar alltid på sig nya. Allt som oftast ligger det en liten samling med kokböcker och broschyr i köket och i den hittade jag lite glassrecept som såg oemotståndliga ut. Det blev en jordnötsglass och en variant med hallon, båda med kondenserad mjölk som grund. Väldigt mäktiga men också väldigt goda!

Hallon & Citronglass

250g Frysta, tinade hallon

1 st Citron

2 tsk Honung

1 burk Kondenserad mjölk

2,5 dl Vispgrädde

Skala och filéa citronerna och se till att alla kärnor är borta. Mixa citronfiléerna med de tinade hallonen och honungen till en jämn smet. Tillsätt den kondenserade mjölken och blanda väl. Vispa grädden lätt och blanda även i den till en jämn smet. Kör i glassmaskin eller ställ in i frysen direkt för att sedan kraftigt vispa smeten varje halvtimme tills mjukglasskonsistens är uppnådd. Häll i form och frys glassen.

Choklad & Jordnötsglass/parfait

1 burk Kondenserad mjölk

100 g hackad (mörk) Choklad

1 msk Honung

5 dl Vispgrädde

1,5 dl Crunchy Jordnötssmör

Rör samman den kondenserade mjölken, choklad och honung i en bunke. Vispa grädden och blanda i den kondenserade mjölkblandningen. Lägg jordnötssmöret i en bunke och blanda i ca 3 dl av gräddblandningen och rör till en jämn smet. Tillsätt sedan resterande gräddblandning och rör till en smet. Blanda dock inte allt för noga då ådringar i smeten är högst fördelaktigt. Häll upp i en form och frys, gärna över natten.

Glassen blir lättare att hantera vid servering om den fått tina ca 30 minuter i kyl innan.

Gillar

Kommentarer