Fredagsmys vid grillen

En snabb uppfrächning och det är dags att börja laga middag. Våra middagar brukar serveras sent i vanliga fall men ju mer sommaren går verkar det bli senare och senare. Speciellt när vi alla är lediga (dagen efter). Det hör ju inte till vanligheterna att helgerna är helt lediga heller så jag passade på att fira lite extra och bjöd på ett glas bubbel. En prosecco som passade alldeles perfekt till försnackspizzan som vi njöt av i väntan på att grillen skulle bli varm. En varmrätt senare njöt vi av en kula rosmaringlass. Läste någonstans om någon som bjöd på rosmaringlass och som fick sina gäster att stöna...och jag kan nog inte annat än att hålla med...rosmaringlass är stönade gott!

Försnackspizzor med Ädelost, Äpple, Spenat och Tranbär

Färdig smördeg

Parmesan

Babyspenat

Äpple

Ädelost

Torkade Tranbär

Kavla ut smördegen så tunt som möjlig direkt på bakplåtspapper och täck med ett lager riven parmesan efter tycke och smak. Fördela spenat över den rivna osten. Skär äpple i tunna skivor och lägg på spenaten. Täck med smulad ädelost. Grädda i ugnen 225 grader i ca 15 minuter. Skär i lagom stora bitar och strössla över torkade tranbär.

Rosmaringlass

1 Vaniljstång

3-4 kvistar Rosmarin

4 dl Mjölk

3 dl Vispgrädde

6 Äggulor

2 dl Strösocker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut innehållet i en rostfri kastrull och lägg även i den urskrapta stången tillsammans med rosmarinkvistar, mjölk och grädde. Koka upp. Vispa äggulorna med socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och rör om. Plocka ur stång och kvistar och sjud sedan blandningen till 85 grader eller tills blandningen börjar tjockna. Den får inte koka! Kyl ned smeten till kall. Kör för i glassmaskin (eller frys under omvispning var ca 30 minut till önskad konsistens) Frys.

Gillar

Kommentarer