En rabarbervinnare från 1944


Jag hittade ett Amerikanskt recept på Rabarber & vanilkräms-kaka som tydligen vunnit pris redan 1944, när jag jag letade efter något nytt att göra med rabarbern som hopade sig på bänken här om dagen. Och vem kan motstå att testa en sådan gammal goding till vinnare? Lite annorlunda men ändå riktigt god! Här en försvenskad variant.

Rabarber & Vaniljkrämspaj

Pajdeg

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

125 gram smör

Fyllning

2,5 dl strösocker

0,25 tsk salt

2 msk vetemjöl

4 ägg

1 msk vaniljsocker

5 dl rabarber skuren i mindre skivor

Topping

3 dl Vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop vetemjöl, smör och socker i en mixer till pajbotten. Lägg ett bakplåtspapper i en form ned med löstagbar kant och pressa ut degen i formen. Nagga några hål i botten med en gaffel och ställ i frysen en stund. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Skär rabarbern i mindre skivor. Vispa ihop strösocker, ägg, salt, mjöl och vaniljsocker och tillsätt rabarbern. Fyll skalet med rabarberfyllningen. Sänk värmen på ugnen till 175 och grädda pajen i ca 30 - 35 minuter. Låt svalna helt. Vispa grädde och toppa pajen med vispgrädden. Pynta eventuellt med ätliga blommor eller bär.

Gillar