Rosa Balettkakor

När jag var liten gick jag på balett. Inte direkt frivilligt vill jag minnas utan jag blev mutad av min kära mor. 1 hekto kakor var det värt. Först balettlektion, sen direkt till bageriet där man fick sin lilla påse med väl utvalda småkakor. Jag kan inte påstå att jag direkt har tagit skada av detta men jag dansar heller inte längre balett.

Det var väldigt, väldigt, vääääääääääldigt länge sen sist.

Men jag har väldigt svårt att motstå småkakor!


Balettnallar

200 gram Smör

4,5 dl Vetemjöl

1 dl Florsocker

1 Ägg

1 tsk Vaniljsocker

Dekorering

Rosa socker pasta

Rosa & Vit kristyr

Choklad

Blanda ihop smör, vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och ägget till en smidig deg som får vila i ca 30 minuter i kylen. Kavla ut degen tunnt och stansa ut nallar med en nalleform. För över till en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ca 180 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Kavla ut sockerpasta tunnt och skär ut och forma kjolar till nallarna. Vecka och låt torka. Blanda ihop en vit kristyr (äggvita och florsocker) och spritsa ut ögonvitor. Färga sedan kristyren med lite röd karamellfärg och gör rosa rosetter om nallens hals, balettskor och dräkt och fäst kjolar av sockerpasta med hjälp av kristyr. Smält lite blockchoklad och spritsa ögon och nos.

För kännedom!

Det är viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig, vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer.

Källa: Cancerfonden

Gillar