När en hundpromenad bjuder på så mycket mer....

30 minuter om dagen

Bröstcancer är en av de cancerformer där forskarna tydligast ser samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk. Att röra på sig minst 30 minuter de flesta dagar i livet minskar risken för cancer. Hur du rör dig spelar ingen roll, huvudsaken är att du höjer din puls. När vi är fysiskt aktiva påverkas så gott som alla processer i kroppen på ett positivt sätt. När hjärtat får jobba ökar kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse. Även blodsocker-, insulin- och hormonnivåer påverkas positivt. Det betyder bland annat att kroppen bättre kan ta hand om inflammationer som i vissa fall kan vara inblandade när cancer utvecklas.

Källa: Canserfonden

Bra matvanor är en av flera faktorer i en hälsosam livsstil. Utöver mat omfattar en hälsosam livsstil även regelbunden fysisk aktivitet. Och vad kan vara bättre än att förena dessa två...? Med en hund i familjen faller det sig plötsligt väldigt naturligt att trots regn och rusk, ge sig ut på skogspromenad även för så kallade "city slickers"....Är man dessutom matnörd får allt ännu en ny dimension när man upptäcker alla fördelar med skogen på hösten. Att man två timmar senare kan komma in blöt men samtidigt med en läcker förrätt i bagaget.

Toast med gräddkokta trattkanatreller och grönkålschips

toastbröd

trattkantareller

smör

gul lök

grädde

grönkål

olja

salt & peppar

Gnid in grönkål i lite olja och torka på en plåt i ugnen i ca 70 grader i 1 timme. Salta efter smak.

Stek trattkantarellerna i smör tillsammans med gul lök. Häll på lite grädde och låt koka in. Stek brödet i smör och fördela svampen ovanpå. Toppa med grönkålschips och eventuellt ytterligare ett bröd.


Gillar